1,5 kg žebírek
Marináda
200 ml slunečnicového oleje
3 lžíce směsi na nakládání
Směs na nakládání
3 lžíce papriky
1 lžíce sušené cibule
1 lžíce česnekového granulátu
1 lžíce soli
1/2 lžíce cayen papriky
1 lžička kurkumy
1 lžička koriandru
1 lžička nového koření
1 lžička pískavice (řecké seno)
1 lžička zázvoru
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce hladké mouky
Majkl smoked BBQ sauce
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce slunečnicového oleje
2 stroužky česneku
100 g třtinového cukru
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce cayen papriky
1 lžíce česnekového granulátu
1 lžíce škrobu
125 ml vody
1 lžíce tymiánu nebo saturejky
1/2 lžičky liquid smoke
3 lžíce javorového sirupu
1 lžíce hoisin sauce
1 lžička worchesterové omáčky
100 ml balzamikového octa
3 lžíce sójové omáčky
300 g kečupu
Příprava
Žebírka
Žebírka rozdělíme na 4 kusy. Nejlépe do sáčku se zipem nalijeme slunečnicový olej a přisypeme k němu 3 lžíce směsi na nakládání. Vše řádně zamícháme. Do sáčku přidáme žebírka a pořádně se sáčkem zatřeseme, aby se nám obalila žebírka v marinádě ze všech stran. Naložená žebírka necháme v sáčku a marinujeme je 24 hodin v lednici. Marinovaná žebírka vysypeme ze sáčku rovnou do hrnce a přilijeme k nim ještě 200 ml vod. Nakonec si zvolíme požadovaný program.
Majkl smoked BBQ sauce
Na slunečnicovém oleji usmažíme trochu rozdrcený česnek a postupně přidáváme ostatní ingredence. Vaříme 10 minut na nižší teplotě. Na závěr přidáme škrob a vaříme ještě 2 minuty.
Finálová příprava
Hotová žebírka vyndáme na pekáč s roštem a potřeme je Majklovou BBQ omáčkou. Pečeme je v troubě 15 minut na 180ºC. Šťávu ze žebírek nevyléváme. Uděláme jíšku a šťávu tím zahustíme. Vznikne nám omáčka, se kterou můžeme žebírka podávat.
Dobrou chuť.