varte s majklem

BBQ vepřová žebírka v pomalém hrnci

Ingredience

1,5 kg žebírek

Marináda

200 ml slunečnicového oleje

3 lžíce směsi na nakládání

Směs na nakládání

3 lžíce papriky

1 lžíce sušené cibule

1 lžíce česnekového granulátu

1 lžíce soli

1/2 lžíce cayen papriky

1 lžička kurkumy

1 lžička koriandru

1 lžička nového koření

1 lžička pískavice (řecké seno)

1 lžička zázvoru

1 lžíce římského kmínu

1 lžíce hladké mouky

Majkl smoked BBQ sauce

3 lžíce olivového oleje

3 lžíce slunečnicového oleje

2 stroužky česneku

100 g třtinového cukru

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce cayen papriky

1 lžíce česnekového granulátu

1 lžíce škrobu

125 ml vody

1 lžíce tymiánu nebo saturejky

1/2 lžičky liquid smoke

3 lžíce javorového sirupu

1 lžíce hoisin sauce

1 lžička worchesterové omáčky

100 ml balzamikového octa

3 lžíce sójové omáčky

300 g kečupu

 

BBQ vepřová žebírka v pomalém hrnci

Postup přípravy receptu

Příprava

Žebírka

Žebírka rozdělíme na 4 kusy. Nejlépe do sáčku se zipem nalijeme slunečnicový olej a přisypeme k němu 3 lžíce směsi na nakládání. Vše řádně zamícháme. Do sáčku přidáme žebírka a pořádně se sáčkem zatřeseme, aby se nám obalila žebírka v marinádě ze všech stran. Naložená žebírka necháme v sáčku a marinujeme je 24 hodin v lednici. Marinovaná žebírka vysypeme ze sáčku rovnou do hrnce a přilijeme k nim ještě 200 ml vod. Nakonec si zvolíme požadovaný program.

Majkl smoked BBQ sauce

Na slunečnicovém oleji usmažíme trochu rozdrcený česnek a postupně přidáváme ostatní ingredence. Vaříme 10 minut na nižší teplotě. Na závěr přidáme škrob a vaříme ještě 2 minuty.

Finálová příprava

Hotová žebírka vyndáme na pekáč s roštem a potřeme je Majklovou BBQ omáčkou. Pečeme je v troubě 15 minut na 180ºC.  Šťávu ze žebírek nevyléváme. Uděláme jíšku a šťávu tím zahustíme. Vznikne nám omáčka, se kterou můžeme žebírka podávat.

Dobrou chuť.