varte s majklem

Domácí sušené maso na dva způsoby (italský a arménský Basturma)

Ingredience

3 kg falešné své svíčkové nebo vysokého roštěnce

Sůl

Směs na obalení masa na italský způsob

2 lžíce pepře

3 lžíce tymiánu

1/2 lžíce soli

1 lžíce papriky

Směs na obalení masa  na arménský způsob

1/2 lžíce čerstvé papriky

10 stroužků česneku

2 lžíce pískavice (řecké seno)

1,5 lžíce římského kmínu

1/4 lžíce kajen papriky

1 lžíce sladké papriky

1 lžíce koriandru

2 lžíce vody

1/2 lžíce soli

Příprava

Maso nejdříve zbavíme blan a sádla. Pekáč vyložíme silikonovou podložkou a na ní dáme sůl, ve které obalíme maso. Pekáč s masem zabalíme do streč fólie a zatěžkáme cihlou a necháme 2 dny v lednici. Po dvou dnech vylijeme šťávu, kterou maso pustilo. Obalíme ho v nové soli, zabalíme opět do streč fólie a dáme do lednice. Po dvou dnech proces opakujeme.  Po 6 dnech maso naložené v soli opláchneme ve studené vodě a vinném octu a maso zavěsíme na 24 hodin do lednice. Mezitím si připravíme z výše uvedených ingerdiencií směsi na obalení masa. Maso v nich důkladně obalíme ze všech stran a směs nám na mase musí vytvořit 1/2 cm kůrku.  Takto obalené maso necháme sušit 3 týdny v lednici.

Finální servírování

Maso servírujeme s chlebem, pivem a bylinkovým máslem.

 

-