1 burger
1 hamburgerová houska
3 grilované plátky lilku (1,5 cm silné)
2 lžíce burgerové omáčky
2 plátky sýru Gorgonzola nebo sýru Halloumi
2 plátky čerstvých rajčat
2 listy salátu
Pár lístků rukoly
2 lžíce cibulové marmelády
Zeleninové hranolky
Nakrájené zeleninové hranolky (cuketa, mrkev, batáty, pastinák, kořenová petržel)
4 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce grilovacího koření
3 stroužky česneku
Sůl a pepř dle chuti
Burgerová omáčka
4 polévkové lžíce majonézy
Balzamikový krém nebo sirup z granátového jablka
6 lístků bazalky
4 stroužky česneku
Sůl a pepř dle chuti
Cibulová marmeláda
3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
4 cibule
4 lžíce cukru
4 polévkové lžíce vína Marsala (nebo červeného vína, pokud chcete, aby byla marmeláda načervenalá)
1 polévková lžíce citrónové šťávy
Sůl a pepř dle chuti
Příprava
Cibulová marmeláda
Cibuli nakrájíme na malé kousky, přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu, grilovací koření a víno Marsala. Vše vaříme, dokud to nebude mít konzistenci marmelády.
Burgerová omáčka
Rozdrtíme bazalku s česnekem a spolu s ostatními ingrediencemi na omáčku je smícháme dohromady.
Zeleninové hranolky
Nejdříve rozdrtíme česnek se solí, přidáme olivový olej, grilovací koření, sůl, pepř a vše zamícháme. Zeleninu nakrájíme na tenké proužky a namočíme ji do marinády.
Finální příprava burgeru
Nejprve rožhavíme gril. Dále lilek nakrájíme na kolečka a namočíme ho na chvíli do vody se solí, aby se zbavil vody a pak jej namočíme do směsi olivového a slunečnicového oleje. Housku rozkrojíme na 2 půlky a pomažeme Gorgonzolou. Lilek, zeleninové hranolky a housku grilujeme dle potřeby. Nakonec naplníme housku omáčkou, cibulovou marmeládou, lilkem a zeleninou. Podáváme společně se zeleninovými hranolky.
Dobrou chuť!