Rýže
500 g rýže (Arborio nebo Carnaroli)
1,2 litru domácího vývaru
0,1 litru suchého bílého vína
1 lžička šafránu (nebo světlice barvířské - levnější náhrada šafránu), nebo 1 lžička mleté Kurkumy
1 bobkový list
30 g másla
50 g strouhaného parmazánu
Sůl podle chuti
1. náplň (ragú)
3 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce slunečnicového oleje (aby se extra panenský olivový olej nespálil)
1 nastrouhaná cibule
2 strouhané mrkve
1 nastrouhaná celerová nať
200 g mletého hovězího (nebo vepřového) masa
200 ml rajčatového protlaku
50 ml červeného vína
80 g hrášku
1 lžička mletého tymiánu (nebo oregana či saturejky)
2 bobkové listy
50 g strouhaného parmazánu
Sůl a pepř na dochucení
2. náplň (Gorgonzola a pistácie)
200 g sýru Gongonzola (dolce nebo piccante podle vašich preferencí)
4 lžíce másla
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce mouky
500 ml vody
125 g krému z mascarpone
Sůl a pepř na dochucení
150 g mletých pistácií
Obal na arancini
300 ml vody
200 g mouky
2 vejce
Sůl podle chuti
Strouhanka
Návrhy na další náplně
1. Ragu (rajčatová omáčka a maso)
2. Burro (šunka a sýr)
3. Norma (lilek a rajčatová omáčka)
4. Porcheta (vepřové maso)
5. Funghi (houby)
6. Salsiccia a Friarielli (klobása a brokolice)
7. Špenát (špenát)
8. Losos (losos)
9. Pistácie a mortadela (pistácie a mortadela)
10. Pollo a kari (kuře a kari)
11. Pollo a BBQ (kuře a BBQ)
12. Carciofi (artyčok)
Příprava
Rýže
V hrnci uvaříme na nízkou teplotu vývar s bílým vínem, postupně k tomu přidáme šafrán a rýži. Jakmile začne mít rýže krémovou konzistenci, vypneme plotnu a přidáme sůl, máslo a parmazán. Vše zamícháme a sundáme z plotny. Rýži necháme vychladnout na pekáči. Na dno pekáče dáme vodu, přikryjeme to streč fólií, na to rozprostřeme rýži a přikryjeme to zase streč fólií. Pekáč s rýží dáme do lednice a necháme ji vychladnout cca 1 hodinu.
1. náplň (ragú)
Nejdříve nastrouháme zeleninu. Nastrouhanou zeleninu osmažíme společně s masem. K usmažené zelenině a masu přilijeme víno, přidáme rajčatové pyré, koření a zbylé ingredience potřebné pro jeho přípravu. Hotové ragů necháme vychladnout.
2. náplň (Gorgonzola a pistácie)
Do hrnce dáme máslo a slunečnicový olej, pak přidáme, mouku a vodu. Směs vaříme. Jakmile směs zhoustne přidáme mascarpone, Gorgonzolu a rozmixované pistácie. Nakonec vše dle chuti osolíme.
Finální příprava
Z vychladlé rýže vytvoříme v dlani polokouli, přidáme náplň a nakonec zase rýži a vytvaruje z toho kouli nebo šišku. Dále to obalíme ve směsi tvořené z vajec, studené vody a mouky a nakonec ještě ve strouhance. Arancini smažíme o teplotě cca 175°C, dokud nezískají oranžovou barvu
Buon appetito!
Dobrou chuť!