varte s majklem
Burek plněný masem/sýrem

Burek plněný masem/sýrem

Ingredience

Masová náplň
1 listové těsto v roličce (275 g)
400 g mletého masa (hovězí nebo skopové)
2 cibule (cca 200 g)
5 lžic extra panenského olivového oleje
¼ lžičky čerstvě mletého pepře
¼ lžičky soli (nebo podle chuti)
1 vejce na nátěr
2 lžíce bílých a černých sezamových semínek

Sýrová náplň 
1 listové těsto v roličce (275 g)
200 g sýru Feta
200 g bílého nesoleného tureckého sýru
5 lžic extra panenského olivového oleje
¼ lžičky čerstvě mletého pepře
5 stonků petržele nebo kopru (cca 35 g)
1 vejce na nátěr
2 lžíce bílých a černých sezamových semínek

 

Příprava

Masová náplň

Nejdříve cibuli nakrájíme na malé kostičky. Nakrájenou cibuli spolu s mletým masem osmažíme na pánvi. Směs osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

Sýrová náplň

Sýrý nakrájíme na drobné kostičky a petržel nasekáme na drobno. Sýry s nasekanou petrželí smícháme dohromady a zalijeme olivovým olejem.

Finální příprava

Listové těsto rozdělíme na 4 pruhy, které rozválíme na větší velikost, dáme do něj náplň a těsto zavineme, aby náplň nevypadávala. Dno formy pomažeme olivovým olejem a těsto s náplní do ní stočíme. Těsto potřeme vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Burek pečeme v troubě o teplotě 200°C cca 10 minut.

Afiyet olsun!

-