Těsto
700 až 800 gramů hladké mouky
300 g teplé vody
4 lžíce extra panenského olivového oleje
20 g čerstvého droždí
2 lžíce cukru
10 g soli
4 polévkové lžíce bílého jogurtu
Omáčka
500 g rajčatového pyré
400 g loupaných konzervovaných rajčat
2 velké cibule
1 lžička soli (nebo podle chuti)
1 lžička pepře (nebo podle chuti)
1 polévková lžíce sušeného oregana (nebo saturejky)
5 lžic extra panenského olivového oleje
200 ml vody
8 lžic strouhaných tvrdých sýrů nebo sýr Caciocavallo (běžně ho zde však neseženete)
4 konzervované ančovičky nebo 20 ančoviček podle originálního sicilského receptu
5 lžic opečené strouhanky na posypání
Příprava
Těsto
Do velké mísy nalijeme vodu, přidáme postupně rozdrcené kvasnice, cukr, extra panenský olivový olej, bílý jogurt a sůl. Vše zamícháme. Nakonec přidáme mouku a opět vše důkladně zamícháme. Směs vysypeme na pracovní desku a vypracujeme z ní hladké těsto. Těsto vrátíme zpět do mísy, kterou vymažeme olivovým olejem a přikryjeme streč fólií. Těsto necháme cca 1 hodinu kynout.
Omáčka
Cibuli oloupeme a nakrájime na větší plátky. Do hrnce nalijeme vodu a dáme jí vařit. Jakmile se voda začne vařit, přidáme cibuli. Až se voda začne vypařovat, přilijeme olivový olej a cibuli lehce osmažíme. Nakonec přidáme ostatní ingredience a omáčku vaříme cca 15 minut.
Finální příprava
Na pekáč dáme pečičí papír, který potřeme olivovým olejem. Vykynuté těsto vysypeme z mísy na pekáč a vytvarujeme z něj cca 1 cm silnou placku. Těsto necháme cca 30 minut kynout. Nakonec těsto potřeme vychladlou omáčkou a vše zasypeme upraženou strouhankou. Pizzu pečeme v troubě při teplotě 200°C cca 30 minut.
Buon Appetito!