varte s majklem
Vánoční uzená jehněčí kýta (Hangikjöt)

Vánoční uzená jehněčí kýta (Hangikjöt)

Ingredience

Uzená jehněčí kýta

Jehněčí kýta bez kosti

Ocet

Jablečný ocet

Sůl

Bešamelová omáčka

50 g másla

2 lžíce oleje

50 g hladké mouky

300 ml smetany

300 ml mléka

1/2 lžičky muškátového oříšku

Sůl a pepř dle chuti

Příprava

Uzená jehněčí kýta

Maso potřeme octem, jablečným octem a solí. Maso dáme na 3 hodiny do lednice. Elektrickou udírnu nastavíme na 120°C. Maso udíme cca 4,5- 5 hodin, dokud nedosáhne vnitřní teplota masa 65°C. Hotové maso zabalíme do alobalu a necháme ho 15 minut odpočinout.

Bešamelová omáčka

Do hrnce nalijeme olej, přidáme k němu máslo a postupně i ostatní ingredience.

Finální příprava

Jehněčí kýtu nakrájíme na cca 1cm tenké plátky a podáváme ji s bešamelem, s bramborami, se zeleninou (hrášek, mrkev) a s červeným zelím.

Veselé Vánoce!

 

-