varte s majklem
Slavnostní rybí polévka

Slavnostní rybí polévka

Ingredience

1 lžíce másla
1 lžíce oleje (slunečnicový nebo olivový)
150 g uzené slaniny
5 brambor (máslové žluté brambory)
4 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
4 stonky čerstvého tymiánu nebo 1 lžíce sušeného tymiánu
200 g hrášku
2 celerové tyčinky
1/2 pórku
1 lžíce rajčatového protlaku
1/2 sklenky bílého vína
1 litr kuřecího vývaru
3 lžíce hladké mouky
500 ml smetany/šlehačky
Sůl a pepř podle chuti
Slávky (5 ks na talíř) (viz video od Majkla jak se připravují
Krevety (3 ks na talíř)
1 sklenka bílého vína
500 ml vody
1 cibule
3 stroužky česneku
6 stonků petrželky
1 filet z lososa (700 g)
1 filet z mořských tresek (700 g)

Příprava

Nejdřive vaříme slávky a krevety cca 5 minut ve víně a vodě. Postupně k nim přidáme cibuli, rozdrcený česnek se solí a petrželku. Uvařené slávky a krevety vyndáme a necháme vychladnout.  Vývar z nich můžeme použít do polévky. Vychladlé krevety oloupeme a slávky očistíme. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky.  Filety zbavíve kůže a případně za pomoci pinzety je vykostíme. Filety a slaninu také nakrájíme na kostičky. Plotnu zapneme na maximum. Do hrnce dáme olej a máslo. Pak přidáme slaninu a osmažíme jí. Nakonec postupně přidáváme ostatní ingredience. Pro zahuštění polévky uděláme jíšku, kterou přidáme do polévky a polévku zalijeme smetanou. Na úplný závěr přidáme do polévky nakrájené filety, krevety, hrášek, petrželku a kopr. Polévku při podávání ozdobíme uvařenými slávkami.

-