3 kg kýty s kůží bez kosti
8 kg jedlé soli
Ocet
Sádlo
Pepř
Příprava
Kýtu rozpůlíme na dva stejné kusy. Maso důkladně očistíme ubrouskem od krve, aby se nám nezkazilo. Abychom jsme se vší krve opravdu zbavili, tak na maso ještě zatlačíme, aby z něj přebytečná krev vytekla a znovu ho očistíme. Pokud v mase zůstala chrupavka, tak ji vykrojíme. Dno skleněné nebo plastové mísy zasypeme 1 cm až 2 cm vysokou vrstvou soli, na kterou položíme maso a zasypeme ho zbytkem soli. Zkontroluje, zda je maso v soli obalené celé a ničeho se nedotýká. Mísu s masem necháme 3 až 5 dnů v lednici. Po 3 až 5 dnech maso vyndáme z lednice, polijeme ho řádně octem, aby se na něm nemnožily bakterie. V mase uděláme díru na provázek. Dále smícháme sádlo s pepřem a maso v tom celé obalíme, abychom zpomalili proces sušení a získali tím typickou chuť Prosciutta. Maso zavěsíme na hák a dáme na 3 měsíce do lednice. Po třech měsících maso vyndáme a očistíme ho od sádla, ve kterém bylo celou dobu obalené. Prosciutto máme hotové, můžeme ho rovnou krájet a konzumovat.
Dobrou chuť!