2 kg vepřového bůčku
3 polévkové lžíce mořské soli
3 polévkové lžíce mletého pepře
4 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky soli na nakládání
150 g javorového sirupu
200 ml vody
Pomůcky: tenderizer na maso, sáček se zipem, chladící mřízka a štetec
Příprava
Z masa odstraníme kůži a chrupavku a překrojíme ho na 2 poloviny, aby se nám vešlo do sáčku. Nakonec ho naklepeme tenderizerem. Dále si smícháme všechny ingredience na marinádu. Do sáčku se zipem dáme polovinu masa a polovinu marinády. Řádně se sáčkem třeseme, aby se maso obalilo celé v marinádě. Sáček otevřeme a vypustíme vzduch a znovu ho zavřeme. Ten samý proces uděláme i s druhou polovinou masa. Sáčky s masem dáme do velké skleněné mísy a necháme je týden v lednici. Každý den je obracíme z jedné strany na druhou, aby maso zůstalo obalené v marinádě. Po sedmi dnech vyndáme slaninu ze sáčku a opláchneme ji ve studené vodě, aby nebyla tak slaná. Řádně ji vysušíme a dáme do lednice. Nechceme-li slaninu udit necháme jí 24 hodin v lednici. Jinak ji po 2-3 hodinách z lednice a vyudíme ji. Majkl nejradši používá na uzení slaniny štěpky z jabloní. Slaninu udíme cca 3 hodiny při teplotě 110°C. 20 minut před koncem uzení potřeme slaninu javorovým sirupem. Jakmile vnitřní teplota slaniny dosáhne 66°C, vyndáme ji z udírny.
Dobrou chuť!