Pro 4 osoby
Zelné závitky
1 až 1,5 kg zelí (budete potřebovat vnější listy, né ten prostředek)
Libové mleté hovězí maso
250 g rýže (například basmati)
1 lžička soli
1 lžička mletého pepře
4 lžíce slunečnicového oleje
Omáčka
6 stroužků česneku
4 polévkové lžíce rajčatového protlaku
Na dochucení
Maggi nebo sójová omáčka
Trochu citronové šťávy
Příprava
Do hrnce dáme vařit vodu se solí. Zelí zbavíme košťálu a dáme ho do vroucí vody. Až se začne zelí vařit opatrně z něj snímáme vnější listy. Listy zbavíme tvrdého středu a rozpůlíme je. K mletému masu přidáme omytou rýži, přilijeme slunečnicový olej a nazávěr maso osolíme a opepříme. Zelné listy naplníme masovou směsí a srolujeme. Tvrdé středy ze zelných listů poklademe na dno hrnce, kde budeme vařit závitky. Zabráníme tím připalování závitků zespoda. Na závitky nalijeme vývar ze zelí a navrch dáme česnek. Závitky zatížíme. Až se závitky začnou vařit, snížíme teplot na minimum. Vaříme je dále zhruba hodinu. Do vývaru zelí přidáme rajčatový protlak a přilijeme to k závitkům. Opatrně zamícháme. Nakonec uvařené závitky vyndáme z hrnce a vývar z nich přelijeme do mísy. Ten použijeme jako omáčku k zelným listům.