varte s majklem

Zapečený lilek plněný kořeněnou masovou směsí

Ingredience

5 porcí

5 lilků

800 g hovězího libového masa

500 g pasírovaných rajčat

2 lžíce rajčatového protlaku

2 kuličky mozzarely

1 cibule

 2 stroužky česneku

10 velkých žampiónů

1/2 lžíce soli a pepře

1 lžíce saturejky (můžeme nahradit sušeným tymiánem)

10 lžic strouhaného parmazánu

20 listů bazalky

100 ml extra panenského olivového oleje

100 ml červeného vína

Příprava

Lilky

Lilky si omyjeme a překrojíme na poloviny. V jejich dužinách vytvoříme mřížku. Do misky nalijeme olivový olej, přidáme sušený tymián (saturejku) a sůl. Touto směsí lilky potřeme a dáme péct do 200ºC předehřáté trouby na cca 40 minut.

Masová směs

Žampióny rozkrájíme na větší kousky. Česnek utřeme se solí. Cibuli rozmixujeme. Maso smažíme na rozpáleném slunečničovém oleji. Osolíme a opepříme ho. Přidáme žampióny, cibuli, čenek, víno, rajčatový protlak a pasírovaná rajčata. Vaříme asi 10 minut.

Chléb k servírování

Chléb potřeme směsí, kterou jsme potírali lilky a dáme osmahnout na pánvi.

Finální příprava

Lilky vyndáme z trouby a plníme je masovou směsí. Navrch přidáme mozzarelu a strouhaný parmazán. Necháme zapéct asi 4 minuty, aby sýr udělal krustu. Servírujeme s chlebem.

 

 

-