80 croquemenbouches
Odpalované těsto
230 g mouky
125 g másla
400 ml vody
6 vajec
2 lžíce moučkového cukru, špetka soli
Creme patissiere
5 žloutků + 2 vejce
150 g moučkového cukru
125 g mouky
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
1 sáček vanilkového cukru nebo lžíce vanilkového extraktu
50 ml bourbon whisky
1/2 čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
50 g másla
karamel
500 g cukru
100 ml vody
1 lžíce citrónové šťávy
Pro dekoraci (ušleháme sníh)
2 bílky
150 g cukru
50 ml vody
Příprava
Odpalované těsto
Přidáme máslo do vody a vaříme, když je voda horká, přidáme cukr a sůl. Jakmile voda vře, přidáme mouku a důkladně promícháme dřevěnou naběračkou.
Jakmile těsto drží pohromadě a tvoří velkou kouli, tak ho sundáme z plotny. Postupně přidáváme jedno vejce za druhým a každé vejce důkladně zamícháme do směsi těsta. Těsto dáme do zdobícho sáčku a tvoříme kuličky o rozměru 2,5 x2, 5 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C (horký vzduch cirkulující) nebo při 200 ° C horní a spodní teplota. Pečeme asi 25 minut nebo dozlatova. Kuličky vyndáme z trouby a uděláme v každé kuličce na jejím boku 0,5 cm otvor a tím z nich vyjde pára. Jěšte je dáme péct na pět minut do trouby. Teplé mléko a smetanu dáme vařit na plotnu a zamícháme dohromady. Do velké misky dáme cukr a vejce a zamícháme. Postupně k tomu přidáváme whisky a mouku. Jakmile jsou mléko + smetana horké přiléváme je po malých dávkách do vaječné směsi a rychle mícháme, vše dáme vařit zpět na sporák a mícháme nepřetržitě, dokud krém nezhoustne. Necháme ho vychladnout po dobu 5 minut a pak přidáme máslo a dobře promícháme. Zakryjeme stretch fólií a necháme opět ho vychladnout. Jakmile je krém vychladlý, dáme ho do zdobícího sáčku a naplníme jím Croquembouche.
Karamel
Dohrnce dáme vodu a cukr. Dokud se cukr nezačne vařit, nesmíme tím míchat a počkáme, až zezlátne. Jakmile bude mít karamel zlatohnědou barvu přidáme citronovou šťávu a hrnec s karamelem zchladíme ve studené vodě a zastavíme tím proces karamelizace.
Finální příprava
Kužel na přípravu věže z Croquembouche si můžeme vyrobit sami nebo koupit polystyrenový. Kužel obalíme voskovým papírem. Aby Croquembouche drželi při sobě, namáčíme jednu po druhé v karamelu a lepíme ke kuželu. Věž můžeme ozdobit královskou nebo Italskou polevou. Bon Appetit!!