6 osob
Noky
1 kg brambor
150 g mouky
1 lžička soli
2 velké žloutky
Gnocchi al Forno
200 g sýra fontina nebo polotvrdého sýra jako beafort nebo dokonce Gouda funguje dobře.
50 g sýru gorgonzola
75 gramů Parmazánu
50 g Másla
10 listů šalvěje.
4 větvičky saturajky
Příprava
Noky
Vložíme brambory do hrnce se studenou vodou (neokrajujeme brambory) a vaříme brambory asi 20 minut až do měkka. Teplé a uvařené brambory oloupeme každou pomocí utěrky, abychom jsme se nespálily. Dáme mouku do mísy či na vál. Protáhněte horké brambory přes brambor frajera (nepoužívejte mixér). Osolíme a přidáme žloutky, a poté zpracujeme těsto ručně, aby nelepilo. Uděláme si malou dávku těsta a rolujeme těsto, aby se vytvořila dlouhá nudle. Použijeme hrubou mouku, aby se při rolování těsto nelepilo. Průměr nudle má být cca 2 cm. Poté nožem nařežeme nudle na menší kousky cca 2,5 cm dlouhé.
Uvaříme si vodu a přidáme malou dávku noků najednou (asi 20 ks). Za minutu noky začnou plavat. Vaříme po dobu jedné minuty. Pak vyjmeme noky z horké vody. Pokud nebudeme noky používat ihned k jídlu, okamžitě je dáme do studené vody a můžeme je nechat v lednici přikryté na příště.
Gnocchi al Forno:
Do pánve nahřáté na mírnou teplotu nalijeme 1/2 lžíce slunečnicového oleje, přidáme máslo. Necháme ho rozehřát a přidáme bylinky. Pak přidáme noky přímo z vařící vody. Nemícháme noky dělat několik minut, dokud se na nich nevytvoří pěkná zlatá kůrka. Pak přidáme sýry. Dáme do předehřáté trouby při teplotě 220°C po dobu 5 až 10 minut. Odebereme, až parmazán získá světle zlatou barvu. :)
Buon Appetito