18 knedlíků
350 g polohrubé mouky
250 g měkkého tvarohu
2 velké vejce
150 g roztátého másla
Kůra z 1 citrónu
Špetka soli
Máslová strouhanka
125 g másla
200 g cukru krystal
200 g strouhanky
1 lžička mleté skořice
18 meruněk
18 kostek cukru
100 g moučkového cukru jako konečný posyp
Příprava
Smícháme si vejce s rozpuštěným máslem (pozor, máslo by mělo být teplé, ale ne horké). Poté přidáme tvaroh, kůru z citronu, sůl a mouku. Zakryjeme fólií a následně vložíme do lednice po dobu 1 hodiny. Mezitím si připravíme máslovou strouhanku.
V pánvi rozehřejeme máslo, dokud nezíská zlatou barvu, přidáme cukr, promícháme a necháme vařit na mírném ohni. Až se vytvoří karamel, začneme s mícháním. Přidáme strouhanku a skořici a neustále mícháme, dokud směs nezmění barvu do světle hnědé podoby. Odstraníme z plotny. Meruňky vypeckujeme a vnitřek posypeme trouchou cukru . Na pracovní plochu si dáme hrst polohrubé mouky a odebereme kousek těsta . Těsto bude trochu lepivé, na to použijeme polohrubou mouku abychom udělali 0,5 cm tlustou placku. Obalíme placku kolem meruňky a uděláme kouli. Obalené meruňky v těstíčku vkládáme do vroucí vody, která byla zprvu osolená. Ztlumíme si střední oheň a necháme knedlíky vařit cca 15 minut. Naběračkou nadzvedneme knedlíky, tak aby se nenalepily na dno hrnce. Za cca 15 minut knedlíky začnou plavat. Vyndáme knedlíky z vody, které pak vkládáme do pánve, kde jsme si předtím připravily máslovou stouhanku. Každý knedlík obalíme ve strouhankové směsi a dáme do jiné mísy.
Servírování: Na talíře dáme knedlíky, posypeme moučkovým cukrem a rozehřátým máslem, nebo meruňkovým džemem.
Dobrou chuť !!!