Maso a marináda
1 kg vepřového masa, doporučuji libovou krkovici
1 jemně nastrouhaná cibule
6 rozdrcených stroužků česneku
1 lžíce oregana (může být sušené nebo ještě lépe čerstvé)
Šťáva z 1 citronu
10 lžic extra panenského olivového oleje sůl a pepř podle chuti
Tzatziki dip
1 oloupaná a najemno nastrouhaná velká okurka
250 g bílého řeckého jogurtu nebo jogurt s nízkým obsahem tuku
Zakysaná smetana
4 stroužky česneku
Šťáva z půl citronu
1 velká lžíce sušené máty sůl podle chuti
Příprava
Maso
Maso nakrájíme na kostky cca 3 cm velké. Všechny ingredience na marinádu si smícháme a necháme maso marinovat přes noc. Chuť masa bude neodolatelná, pokud budeme marinovat po dlouhou dobu. Maso bychom měli nechat marinovat minimálně 2 hodiny před grilováním. Pokud použijeme dřevěné špejle, budeme je muset namočit alespoň na 1 hodinu před grilováním do vody. Tím zabráníme aby nám dřevo neshořelo při grilování. Pro grilování můžeme použít gril nebo program GRIL v troubě. Grilujeme na středním ohnipno dobu přibližně 7 minut z každé strany.
Tzatziki dip
Příprava je velmi jednoduchá. Smícháme si všechny ingredience a dáme je do lednice na 1 hodinu.
Finální příprava
Nicméně, aby jídlo bylo božským zážitkem, doporučuji upéci vlastní čerstvý chléb. Jednoduše postupujte podle pokynů, jak udělat těsto kliknutím na následující odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=MSugd... Servírování souvlaki je jednoduché. Rozmažte 3 lžíce tzatziki na pita chléb, přidejte grilované maso (můžete přidat i čerstvé cibulové kroužky a plátky čerstvých a šťavnatých rajčat, nebo i listy ze salátu).
Bon Appetit!!!