varte s majklem
Grilované vepřové souvlaki s tzatziki omáčkou

Grilované vepřové souvlaki s tzatziki omáčkou

Ingredience

Maso a marináda

1 kg vepřového masa, doporučuji libovou krkovici

1 jemně nastrouhaná cibule 

6 rozdrcených stroužků česneku 

1 lžíce oregana (může být sušené nebo ještě lépe čerstvé)

Šťáva z 1 citronu

10 lžic extra panenského olivového oleje sůl a pepř podle chuti

Tzatziki dip

1 oloupaná a najemno nastrouhaná velká okurka

250 g bílého řeckého jogurtu nebo jogurt s nízkým obsahem tuku

Zakysaná smetana

4 stroužky česneku

Šťáva z půl citronu

1 velká lžíce sušené máty sůl podle chuti

Příprava

Maso

 Maso nakrájíme na kostky cca 3 cm velké. Všechny ingredience na marinádu si smícháme a necháme maso marinovat přes noc. Chuť masa bude neodolatelná, pokud budeme marinovat po dlouhou dobu. Maso bychom měli nechat marinovat  minimálně  2 hodiny před grilováním. Pokud použijeme dřevěné špejle, budeme je muset namočit alespoň na 1 hodinu před grilováním do vody. Tím zabráníme aby nám dřevo neshořelo při grilování. Pro grilování můžeme použít gril nebo program GRIL v troubě. Grilujeme na středním ohnipno dobu přibližně 7 minut z každé strany.  

Tzatziki dip

Příprava je velmi jednoduchá. Smícháme si všechny ingredience a dáme je do lednice na 1 hodinu.

Finální příprava

Nicméně, aby jídlo bylo božským zážitkem, doporučuji upéci vlastní čerstvý chléb. Jednoduše postupujte podle pokynů, jak udělat těsto kliknutím na následující odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=MSugd... Servírování souvlaki je jednoduché.  Rozmažte 3 lžíce tzatziki na pita chléb, přidejte grilované maso (můžete přidat i čerstvé cibulové kroužky a plátky čerstvých a šťavnatých rajčat, nebo i listy ze salátu).

Bon Appetit!!!


 

-