varte s majklem
3 patrový čokoládový dort

3 patrový čokoládový dort

Ingredience

200g tmavé čokolády

250g máslo

3 vejce

2 kelímky hladké mouky

2 kelímky cukru

1 kelímek kakaa na pečení

1 balíček kypřicího prášku do pečiva

2 lžičky inst.kávy

1 kelímek s vařící vodou

Příprava

Korpus

Rozpustíme si čokoládu a máslo v mikrovlnné troubě, (nemusí být horké, pouze roztavené). Smícháme vejce a cukr, přidáme zbytek ingrediencí a dobře promícháme. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 ° C po dobu 45 minut. U prostředního dílu dortu může pečení trvat trochu déle, protože korpus je menší a silnější a trvá déle než se upeče.

Krém pro 3-patrový dort

Na krém budeme potřebovat 2 x 250 g mascarpone krému, 2 šálky moučkového cukru a 4 lžíce smetany ke šlehání. Budeme také potřebovat pár kapek (dle příchutí) mátového extraktu a přírodní barvivo na potraviny. V případě že Vám nechutná peprná máta, můžete použít jakýkoliv jiní extrakt, jako jahodový nebo vanilkový. Záleží na Vaší chuti. Seřízneme všechny vršky každého dortu, aby horní povrch byl hladký. Pak rozřízneme každý dort ve středu plošně. Naplníme prostředky krémem a dáme do lednice po dobu jedné hodiny. Mezitím můžeme začít barvit fondán. Rozdělíme si fondán na tři části,tak aby pokryly všechny tři části dortu. Fondán obarvíme dle našich představ. Zpracováváme fondán, dokud nebude rovnoměrně zbarvený. Válečkem uděláme placku z o tloušťce cca 3,5 mm. Ujistěte se, že průměr kruhu bude pasovat na každou velikost dortu, včetně jeho stran. Použijeme škrob nebo moučkový cukr, aby se nám fondán nelepil k pracovní ploše. Špachtlí nadzvedneme fondán a umístíme na dort. Rukama a tvarovací špachtlí, vytvarujeme fondán aby měl tvar dortu. Dejte dort do lednice vychladnout. Pro dekoraci, můžeme použít bílý fondán a můžete z něho vykrajovat různé tvary z (kolečka, srdce...atd), můžete také použít barevné bonbóny, a umístit je na hrany každého patra dortu. Přírodní barviva na potraviny lze koupit v ČR a SK

Přejeme Vám dobrou chuť!

 

-