Lehký čokoládový dort
4 oddělená vejce
500 ml mléka
150 g hnědého cukru
130 g rozpuštěného másla
80 g hladké mouky
50 g kakaa
Špetka soli
Meringue = Pusinky
4 bílky
Špetka soli
250 g krystalového cukru
1 lžíce bílého octa
1 lžíce škrobu
Šlehačka
500 ml smetany ke šlehání
80 g práškového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Příprava
Korpus
Smícháme si všechny ingredience v jedné misce žloutky,mléko, hnědý cukr,rozpuštěné máslo,hladkou mouku, kakao a sůl. Ve druhé misce si rozšleháme bílky s trochou hnědého cukru. Až se nám vytvoří pevný sníh, přidáme ho do první misky a pomalu to smícháme dohromady. Konečný výsledek musí být kusy bílého sněhu. Pečeme po dobu 1 hodinu, při teplotě 150 ° C
Meringue = Pusinky
K vaječným bílkům o pokojové teplotě přidáme špetku soli a šleháme na střední rychlost, dokud se nezačne tvořit sníh a postupně přidáváme cukr a ocet se škrobem. Jakmile pusinky vytvoří špičku dáme je do sáčku a vytvoříme korunu. Pečeme v předehřáté troubě na 110 ° C po dobu 1 hodiny. Čokoládový dort a Meringue (pusinky) necháme vychladnout.
Šlehačka
Ušleháme si krém, do kterého přidáme práškový cukr v malých dávkách. Nakonec přidáme vanilku. Šlehačkou pokryjeme celý dort. Na horní část dortu opatrně poklademe pusinky. Pak dáme smetanu na korunu. Nakonec přidáme čerstvé jahody (asi 700 g).