30 tiramisu sušenek (10 cm) (v italštině jsou nazývány Savoiardi)
250 g červeného rybízu (můžete použít ostružiny nebo borůvky nebo i jiné ovoce)
100 g moučkového cukru
Šťáva z půlky citronu
250 g mascarpone krému
2 žloutky
200 ml smetany ke šlehání
80 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Čerstvý rybíz
Diamanty a stuha pro dekoraci
Příprava
V míse si rozmixujeme rybíz, cukr moučku a citrónovou šťávou. Dobře promícháme a vymačkáme šťávu lisováním směsi přes síto. Tím vytvoříme sirup na namáčení. Do vychlazené mísy přidáme smetanu, kterou si ušleháme. Přidáme 1 polévkovou lžíci moučkového cukru a mixujeme dalších 30 sekund. Dáme do ledničky. Přidáme 80 g cukru, na žloutky a přidáme 1 polévkovou lžíci smetany,ušlehanou šlehačku až vejce zblanšujou (bílá barva). Pak přidáme mascarpone krém a zamícháme. Na konec přidáme našlehanou smetanu na mascarpone krém. Ukrojíme konce tiramisu piškoty ostrým nožem tak abychom dostali rovnou plochu. Na to si vezmeme kulatou nádobu (v ideálním případě 7,5 cm v průměru) a položíme ji na talíř. Ponoříme si každou sušenku v rybízovém sirupu a necháme ji stát uvnitř kruhu. Opakujeme postup do doby až budeme mít plný kruh (budete potřebovat 6 sušenek na jeden kruh). Pak vezmeme konce sušenek co jsme ukrojily a ponoříme je do sirupu a umístíme do dolní části kruhu. Přidáme 1 lžíci krému, pak i další sušenky a přidáme smetanu. Měli bychom být schopni udělat 3 vrstvy (pokud použijeme 10 cm sušenky). Recept je na 10 porcí. Když máme hotovo dáme jej do lednice po dobu nejméně 1 hodiny. Zatímco je tiramisu v lednici, uvážeme si stužky kolem kruhu a uděláme uzel.
Vyndáme tiramisu z lednice a odstraníme kroužky které nahradíme stužkou. Přidáme falešné diamanty na talíř jako dekoraci.
Vrátíme do ledničky a po dobu nejméně 4 hodiny (chutná lépe druhý den).
Bon Appetit !!!