500 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
1 kostka čerstvého droždí
250 g rozpuštěného másla
150 ml mléka
250 g mascarpone
1 vejce
2 žloutky
80 g krystalového cukru
1 lžička soli
1 lžíce vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
250 g rozinek
100 g mandlových lupínků
100 g čokoládových čipsů (nebo si můžeme rozzlámat tmavou čokoládu na malé kousky)
6 vařených velikonočních barevných vajec
Příprava
Začneme s přípravou kvásku. V malé skleněné misce si rozlámeme droždí na malé kousky, přidáme polovinu mléka, 2 polévkové lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, Smícháme všechny ingredience, přikryjeme fólií a dáme do předehřáté trouby při teplotě 45°C. Necháme v troubě cca 5 minut. Směs zhoustne a takto nastartujeme proces kynutí. Do velké skleněné mísy přidáme rozpuštěné máslo (z mikrovlnné trouby, ale máslo má být vlažné a né horké), mascarpone a cukr. Dobře promícháme . Potom přidáme kvásek, který vyndáme z trouby a přidáme všechny ostatní přísady a promícháme. Přidáme pouze polovinu mandlí. Pořádně zamícháme, přikryjeme folií a dáme do trouby při teplotě 45 °C. (trvá 40 minut až 1 hodinu). Poté co těsto zdvojnásobí svoji velikost, vyndáme z trouby a dáme na pečicí papír. Přidáme čokoládové čipsy a zamícháme. Všimněte si, že těsto je lepkavé. Rozdělíme si těsto na 3 stejné části a uděláme 3 stejně dlouhé prameny. Spleteme 3 prameny jako když se plete copánek,který vložíme do pečící formy Jestli-že dáme věnec na pečicí plech bez stěn, tak se těsto rozjede do boků a to nechceme. Pokud nemáte tak velkou formu, použijte hliníkovou fólii a vyrobte zeď kolem věnce .Do středu věnce je třeba dát kulatou formu na pečení, protože je důležité, aby měl tvar věnce. Poté si smícháme 1 vejce, 2 lžíce mléka a 1 lžíci moučkového cukru, dobře promícháme a pomocí štětce pomažeme věnec. Posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C po dobu asi 30 minut.
Špejlí zkontrolujeme zda je těsto uvnitř hotové (nesmí špejle lepit).
Dobrou chuť!!!