varte s majklem
Tradiční BAKLAVA

Tradiční BAKLAVA

Ingredience

30 čtverců baklavy

16 listů filo těsta (může se taky použít rakouský strudelteig, pokud filo těsto není k dispozici ve vaší oblasti).

750 g mletých ořechů (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy atd ...)

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého hřebíčku

250 g vyčištěného másla U sirupu, který se nalévá na baklavu po upečení, budete potřebovat:

1 šálek vody

3 šálky krystalového cukru

Šťáva z půlky citronu

4 lžíce růžové vody (volitelně)

Postup

Sirup

Do hrnce si dáme vodu, pak cukr a přivedeme k varu. Nemícháme!!!. vaříme po dobu 30 sekund až po dobu 1 minuty, potom ztlumíme teplotu na minimum. Vypneme plotýnku a přidáme šťávu z poloviny citronu. Poté přidáme růžovou vodu a zamícháme naběračkou. Dáme stranou.

Rozpálíme si pánev, do které dáme máslo a vaříme 5 minut při střední teplotě. Potom odstraníme z plotny. Pokud se tvoří pěna na povrchu, tak ji odstraníme lžící. Měla by se nám utvořit žlutá vrstva másla a to je vrstva, kterou chceme použít na baklavu. Na samém dně bude tenká vrstva mléka. Odstraníme tuto vrstvu, protože se kvůli tomu může baklava brzy zkazit (jinak baklava vydrží po dobu 3 týdnů v chladnějším místě). Nyní dáme na pekáč, já používám 35 cm průměr .

Lze i použít obdélníkový tvar, zejména nádoba by měla bít hluboká alespoň 3 až 4 cm.

Vymažeme si pekáč a po vymazání můžeme přidávat jednu vrstvu filo těsta. Štětcem potřeme filo list s máslem. Tento proces opakujte 8-krát, abychom měly na konci 8 vrstev FILO listů.

Smícháme si skořici a hřebíček a přidáme směs na filo těsta. Naběračkou zalijeme rovnoměrně ořechy. Pak se přidá list filo opět pomocí štětce, přidáme nějaké vyčištěné máslo v horní části filo listu. Tento postup se opakuje s 8 filo listy. Ujistěte se, že horní vrstva je natřená máslem. Ostrým nožem nařežeme vodorovné pásky asi 3 až 4 cm. Poté otáčíme pánví na 45 stupňů a nařežeme znovu pásky tak, že jste skončili s diamantem ve tvaru baklava. Dejte plech do předehřáté trouby o teplotě 175 ° C a pečeme po dobu asi 30 minut do zlatova. Vyndáme z trouby, a naběračkou nalijme sirup na horní stranu baklavy. Necháme ho odpočinout. Další den baklava chutná lépe.

 

-