Těsto
120 g moučkového cukru
120 g hladké mouky
4 vejce
Špetka soli.
Sirup
50 ml sirupu z pomeranče:
25 ml Grand Marnier
Krém
200 ml smetany ke šlehání
200 g mascarpone krému
300 g mléčné čokolády
1 velká lžíce Nutelly
200 g drcených lískových ořechů
Příprava
La Bûche de Noël je tradiční vánoční moučník z Francie. Je vyroben z nadýchaného těsta s čokoládovým krémem. Chuť vánočního pomeranče a lískových ořechů je velmi slavnostní v tomto receptu.
Začneme vejci. \nejprve si oddělíme bílek od žloutku, který následně ušleháme společně s 60 g cukru, až nám vznikne bílá načechraná směs. Vezmeme si jinou misku, do které přidáme špetku soli a vyšleháme si ze zbylých bílků načechraný sníh. Po dobu kdy se začne tvořit sníh, přidáváme lžíci po lžíci zbývajících 60 g cukru. Přidáme rozšlehané žloutky 1/3 z vaječných bílků a opatrně promícháme tak, až budou bílky našlehané.
Nakonec přidáme mouku a pomalu promícháváme. Přidáme směs na pečící papír a poté na plech, zarovnáme špachtlí, aby byl tvar obdélníku o tloušťce cca 2 cm. Dáme do předehřáté trouby na 10 minut při teplotě 180°C. Při vyndaní dortu z trouby ho otočíme na jiný pečící papír a oloupeme původní papír. Vložíme papír zpět na dort, tak aby nevysušoval.
Následně oloupáme kůru z 2 čerstvých pomerančů. Slupky dáme do vroucí vody a vaříme po dobu 1 minuty. Poté vařící vodu vylijeme, přidáme čerstvou vodu a dáme nazpět slupky.
Necháme opět vařit vodu a pak znovu vylijeme. Tento postup opakujeme asi 3 krát, dokud slupky nebudou hořké. V posledním kole přidáme do vařící vody (1 šálek), 2,5 šálku krystalového cukru a vaříme na mírném ohni. Udržujeme teplotu varu po dobu přibližně 15 minut. Necháme sirup vychladnout na pokojovou teplotu. Přidáme Grand Marnier (pomerančový likér nebo jiné značky pomerančového likéru). Lžící pak přidáváme sirup a likéry na dort. To se namočí do dortu a bude mít úžasnou pomerančovou příchuť. Elektrickým mixérem ušlehejte šlehačku, pak přidejte mascapone.
Přidáme 1 velkou lžíci Nutelly a jako poslední přidáme rozpuštěnou čokoládu (tavení ve vodní lázni nebo mikrovlnné trouby). Ujistíme se zdali čokoláda není moc horká. Dáme si lískové ořechy do sáčku a rozbijeme dřevěným válečkem. Přidáme je do krému a zamícháme je dovnitř. Přidáme polovinu krému na dort a začneme rolovat Buche de Noel. Poté srolujeme pečicí papír těsně kolem. Dáme do mrazáku na 10 až 15 minut. Pak vyndáme z mrazáku a přidáme druhou polovinu krému na vnější straně Buche de Noel. Vidličkou uděláme rýhy, aby Buche vypadal jako skutečné poleno. Můžete přidat další dekorace dle vašeho vkusu. Dáme buche de Noel do lednice přes noc, chutná to mnohem lépe druhý den.
Joyeux Noel