varte s majklem
Italská vánočka

Italská vánočka

Ingredience

500 g hladké mouky (ideálně s vysokým množství lepku, stejně jako je v kanadské mouce. v Itálii se nazývá mouka s vysokým obsahem lepku Manitoba)

200 g cukru

1 lžíce sirupu ( já používám sirup z karubinu, taky se tomu řiká svatojánský chléb  nebo rohovník)

120 g másla

7 žloutků

1,5 kostky čerstvého droždí

100 ml vody

60 ml mléka

1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr (zkuste použít bourbon vanilku)

100 g kandované pomerančové kůry

100 g kandované citrónové kůry

200 g rozinek

200 g mandlí

Kůra z 1 citrónu

Kůra z 1 pomeranče

Postup

Recept je rozdělen na 6 etap.  První 5 etap vyžadují, aby z těsta byl dvojnásobek objemu

Etapa 1 (cca 45 min)

Rozpusťte 1/2 kostky droždí v 60 ml teplého mléka. Dobře promíchejte, přidejte 1 lžíci sirupu ( pokud nemáte sirup, použijte 1 lžičku cukru ). Dobře promíchejte a přidejte 100 g mouky. Promícháme, vložíme do skleněné mísy a přikryjeme misku s stretch fólií. Dejte na teplé místo po dobu asi 45 minut, nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem. Pokud nemáte teplé místo (alespoň 25°C ) dejte do trouby při minimální teplotě 30 nebo 40 C. Zatímco těsto roste, dejte na pánev 200 g cukru a 100 ml vody, dáme na sporák a necháme vařit . Jakmile se začne voda vařit, odstraňte ji z ohně a přidáme 1 lžičku citrónové šťávy. Nechte ji vychladnout .

Etapa 2 (cca 60 min)

Ve velké skleněné míse rozpusťte 1/2 kostky droždí s 20 ml teplé vody. Dobře promíchejte. Přidejte polovinu sirupu, který jsme připravily v první etapě. Přidejte 3 žloutky o pokojové teplotě, 60 g rozpuštěného másla ( pouze teplé, ne horké ) a dobře promíchejte. Pak přidejte 100 g mouky, dobře promíchejte, pak přidejte dalších 100 g mouky. Těsto by mělo být lepkavé. Nechte kynout na teplém místě, dokud se na objem nezdvojnásobí (cca 1 hodina).

Etapa 3 (cca 80 min)

 Ve velké skleněné míse rozpustíme 1/2 kostky droždí s 20 ml teplé vody. Dobře promíchejte. Přidejte polovinu sirupu, který jsme připravili v první etapě. Přidejte 4 žloutky o pokojové teplotě, 60 g rozpuštěného másla ( pouze teplé, ne horké ) a dobře promíchejte. Pak přidejte 100 g mouky, dobře promíchejte, pak přidejte dalších 100 g mouky. Těsto by mělo být lepkavé. Jakmile se těsto dobře promíchá, přidejte rozinky, kandované ovoce, citrónovou a pomerančovou kůru a mandle (rozdrtit celé mandle na menší kousky ). Nechte kynout na teplém místě, dokud se na objem nezdvojnásobí (cca 80 min).

Etapa 4 (30 min)

V malé skleněné misce smíchejte 1/2 kostky droždí s 40 ml teplé vody. Dobře promíchejte. Přidejte tuto směs do kynutého těsta z 3. etapy. Těsto rozdělte na 2 velké formy na panettone ( průměr 18 cm) nebo 4 středně veliké formy na panettone s 12 cm průměrem. Dejte všechny formy na panettone na plech a klepněte na plech proti pultu, aby se těsto usadilo na dno forem. Bez ohledu na to jakou formu použijete, vyplňte formy do 2/3 těstem. Dejte zpět na teplé místo a počkejte, až těsto nakyne k hornímu okraji formy na panettone. 

Etapa 5

Předehřejte troubu na 170°C. Vezměte ostrý nůž nebo žiletku a udělejte kříž v horní části panettone a umístěte lžičku másla do středu kříže. Pečte v v předehřáté troubě přibližně 30 minut střední formy na panettone a 45 minut velké formy na panettone. Testujte dřevěnou špejlí, jestli je panettone upečené (nesmí špejle lepit).

Etapa 6 

Upečené panettone vyndejte z trouby a ihned provlíkněte dvě dřevěné nebo kovové špízy skrz spodní 1/3 panettone. Otočte panettone a nechte ho viset dolů po dobu nejméně jedné hodiny. To zajistí, že se panettone se nevyfoukne V Itálii je pověstné to, že kdo jí panettone, tak mu přinese štěstí následující rok. Majkl všem doporučuje zkusit panettone a přeje všem hodně zdraví a hodně štěstí do roku 2014.

Buon appetito!!!


 

-