varte s majklem

Crema Catalana

Ingredience

600 ml mléka
1 skořicová tyčnka
Pomerančová kůra
Citronová kůra 
4 žloutky 
60 g cukru 
30 g škrobu 
1 lžička cukru na zkaramelizování

Příprava

Mléko nalijeme do hrnce a přidáme k němu pomerančovou a citrónovou kůru a vaříme to na minimální teplotu cca 10 minut. Dále rozdělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme škrob a cukr a rozmícháme to. Z uvařeného mléka vyndáme pomerančovou a citrónovou kůru a skořici a postupně ho za stálého míchání přiléváme k žloutkům. Vše přelijeme zpět do hrnce a za stáleho míchání uvaříme. Hotový krém nalijeme do servírovacích misek, přikryjeme streč fólií a necháme ho ideálně přes noc vychladnout v lednici. Krém pak pocukrujeme a cukr oflambuje, čímž nám vznikne karamelová krusta.

Dobrou chuť!

-