varte s majklem
Pernil s rýží s hráškem a kubánským sendvičem

Pernil s rýží s hráškem a kubánským sendvičem

Ingredience

Pernil
5 kg vepřové plece s kůží a kostí
4 pomeranče
4 citrony
2 limetky
10 lžic extra panenského olivového oleje
20 stroužků česneku
4 lžíce bílého vinného octa
1 lžička římského kmínu
1 lžíce sušeného oregana
1 polévková lžíce soli
2 lžičky pepře
 
Omáčka 
Polovina marinády 
1 čerstvý svazek koriandru
 
Rýže s hráškem
 2 šálky dlouhé rýže
50 g slaniny
150g šunkového salámu nebo šunky
5 lžic sofrita (2 zelené papriky, 1 svazek koriandru, 1 cibule, 4 stroužky česneku)
5 šálků kuřecího vývaru (2,5 X množství rýže)
3 lžíce rajčatového protlaku
500 g hrášku
20 vypeckovaných oliv (mohou být zelené nebo černé)
2 bobkové listy

Příprava

Pernil

Nejdříve si připravíme marinádu. Citrón vymačkáme a česnek rozdrtíme. Nakonec vezmeme všechny potřebné ingredience a rozmixujeme je. Polovinu marinády necháme na omáčku, do které budeme Pernil namáčet. Zde stačí přidat pouze koriandr a rozmixovat. Druhou část marinády použijeme na samotnou marinaci masa. Do masa uděláme dostatek děr, do kterých vpravíme marinádu. Marinádou pomažeme i povrch masa. Maso položíme do pekáče kůží dolů. Maso necháme marinovat přes noc v lednici. Namarinované maso po vyndání z lednice obrátíme v pekáči kůží nahoru. Maso osolíme a podlijeme vodou. Pekáč s masem přikryjeme alobalem a maso pečeme 3 hodiny v troubě o teplotě 150°C. Po třech hodinách pečení sundáme alobal a pokračujeme v pečení další cca 3 hodiny. Během pečení sledujeme, aby se nepálila kůže a v pekáči byl dostatek vody. 

Rýže s hráškem

Ingredience nakrájíme a papriky, česnek a koriandr rozmixujeme. Během mixování přidáme trochu oleje. Šunkový salám a slaninu osmažíme, dále přilijeme vývar, přidáme ostatní ingredience a vše uvaříme.

Servírování 

Hotový Pernil podáváme s rýží s hráškem a namáčíme ho do připravené omáčky.

Kubánský sendvič

Ciabattu rozkrojíme, potřeme ji hořčicí a přidáme šunku, sýr, zbytky Pernilu a kyselou okurku. Ciabattu potřeme máslem a ugrilujeme do zlatova.

Buen apetito!

-