Lososový gravlax
1 kg filetu z lososa
250 g soli
250 g cukru
150 g nasekaného čerstvého kopru
1 lžíce čerstvě mletého pepře
500 g dřevěných hoblin (bukového dřeva nebo dřeva z ovocných stromků) pro studené uzení lososa
Hovmästarsås
3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce medu
2 lžíce bílého vína nebo jablečného octa
200 ml slunečnicového oleje
50 g nasekaného čerstvého kopru
Sůl a pepř na dochucení
Skandinávský bramborový salát
800 g brambor (žluté máslové)
150 g zelených fazolek
20 ks červených ředkviček
6 zelených cibulí (pouze zelená část)
75 g nasekaného čerstvého kopru
75 g nasekané čerstvé petrželky
1 citrón (šťáva)
3 lžíce majonézy
3 lžíce zakysané smetany
50 ml husté smetany (36%)
6 polévkových lžic Hovmästarsås
Sůl a pepř na dochucení
Příprava
Lososový gravlax
Njedříve lososa vykostíme, umyjeme a vysušíme. Dále ve velké míse smícháme dohromady cukr, sůl, kopr a pepř. Vezmeme velkou nádobu, do které se vejde losos a na její dno vysypeme polovinu směsi z mísy. Lososa položíme do nádoby kůží vzhůru a posypeme ho zbytkem směsi. Nádobu s lososem přykryjeme streč fólií, zatěžkáme ji prknem a cihlou a necháme ji 12 hodin v chladu. Lososa pak umyjeme, vysušíme a vyudíme studeným kouřem. K procesu uzení studeným kouřem můžeme využít udírnu nebo postačí hobliny, krabice a železný pekáč. Lososa udíme dvě hodiny. Vyuzeného lososa nakrájíme na velmi tenké plátky.
Hovmästarsås
Všechny potřebné ingredience smícháme ve velké míse a postupně k nim za stálého míchání přiléváme slunečnicový olej.
Skandinávský bramborový salát
Zeleninu nakrájíme na malé kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme. Zeleninu a ostatní ingredience smícháme dohromady ve velké míse.
Dobrou chuť