Kulatý pekáč o průměru 30 cm
Náplň
500 g mletého skopového nebo hovězího masa
400 g cibule
1 lžíce ghí
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce libanonské směsi 7 koření
1 lžíce soli
50 g piniových oříšků
Těsto
450 g libového mletého hovězího masa
6 lžic drceného ledu
300 g jemného bulguru- nejlépe celozrnného
1 čajová lžička libanonské směsi 7 koření (viz níže poměr směsi)
1 čajová lžička majoránky
1 čajová lžička soli
100 g strouhané cibule
Libanonská směs 7 koření
1 lžíce mletého římského kmínu
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce mletého koriandru
1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
1 čajová lžička mleté skořice
1/2 čajové lžičky mletého zeleného kardamomu
Příprava
Náplň
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi osmažíme do oranžova piniové oříšky. Dále smažíme cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme maso a koření. Masovou směs necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přimícháme osmažené piniové oříšky.
Těsto
Nejdříve namočíme bulgur na 10-15 minut do teplé vody, aby nabobtnal. Mleté maso a cibuli rozmixujeme na jemno. Ve velké míse ručně zpracujeme všechny potřebné ingredience na těsto, tak aby se nám krásně stmelily.
Finální příprava
Pekáč vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Do pekáče na sebe navrstvíme první polovinu těsta, náplň a nakonec druhou polovinu těsta. Vrchní část Kibbehu uhladíme a nožem do ní nakreslíme vzor dle naší fantazie. Kibbeh pečeme v troubě cca 35 minut o teplotě 200°C
Veselé Vánoce!