24 košíčků
Muffiny
2 role listového těsta
500 ml mléka
2 vejce
100 g krystalového cukru
50 g jemné krupice
1 čajová lžička mleté skořice
75 g másla
200 g mletého máku (musí být mletý)
Kůra z 1 citrónu
5 lžic hrozinek namočených v rumu po dobu 3 hodin
2 lžíce rumu
Poleva
Šťáva z 1 citrónu
100 g práškového cukru (použijte ho tolik, aby poleva byla tlustá, jak je znázorněno na videu)
Pomůcky: košíčky a forma na muffiny
Maková náplň
Na plotnu zapnutou na maximální teplotu dáme hrnec, do kterého nalijeme mléko a přidáme máslo. Až se máslo rozpustí přidáme k němu cukr, krupici a mák. Uvařenou náplň přendáme do misky a mícháme s ní, dokud nevychladne. Do vychladnuté náplně přidáme rum, citrónovou kůru a na konec vejce. Vše zamícháme.
Muffiny
Než listové těsto použijeme, necháme ho půl hodiny vyndané venku, aby získalo pokojovou teplotu. Těsto nakrájíme na stejné čtverečky a naskládáme ho do košíčků na muffiny. Na těsto nandáme makovou náplň, do které ještě přidáme hrozinky naložené v rumu. Cípy těsta spojíme, aby nám maková náplň držela pohromadě. Košíčky s muffiny nandáme do formy. Formu s muffiny dáme do předehřáté trouby na 120°C a pečeme do zlatova cca 20 až 30 minut.
Poleva
Do misky vymačkáme šťávu z citrónu, přidáme k ní moučkový cukr a rum, ve kterém byly namočené hrozinky. Na konec polevou muffiny pokapeme.
Dobrou chuť!