Zelí
Sůl (na každý kilogram zelí potřebujeme 15 g. soli)
Bobkový list
Příprava
Ze zelí vykrájíme košťál a zbavíme ho vnějších listů. Zelí bez košťálu zvážíme, abychom věděli, kolik máme použít soli. Zelí nakrájíme tak, aby se nám vešlo do mixéru. V mixéru ho nastrouháme. Nastrouhané zelí dáme do nádoby, ve které ho budeme šlapat a osolíme ho. Po zelí dupeme, dokud nepustí šťávu. Dále zelí nandáme do sklenic. Sklenice jím naplníme po okraj a na vrch dáme bobokový list. Zelí přikryjeme odebranými zelnými listy. Sklenici se zelím neuzavíráme a dáme jí do místnosti o pokojové teplotě. Zelí necháme kvasit tři týdny. Po třech týdnech můžeme sklenici uzavřít a zelí konzumovat.
Dobrou chuť!