varte s majklem

Domácí jahodový džem

Ingredience

8 kg džemu

Na každé 2 kg jahod použijte 1,3 kg cukru krystal a šťávu z 1 citrónu. V případě, že ovoce, které použijete, není moc sladké, použije místo 1,3 kg cukru 2 kg cukru.

Pomůcky: sklenice, naběračka, trychtýř na džem, stěrka na míchání, utěrka, teploměr, mixér, ubrousek, stuha

Na e-shopu 123darek.cz naleznete spoustu druhů ubrousků a stuh, kterými můžete ozdobit své sklenice s džemem.

Příprava

Jahody nakrájíme na čtvrtiny a rozmixujeme je, aby byl džem krásně jemný. Rozmixované jahody smícháme s cukrem a citrónovou šťávou. Do hrnce naljeme 1/3 směsi. Vaříme cca 30 minut. Po 30 minutách zkontrolujeme, zda džem dosáhl teploty 105°C. Nemáme-li teploměr, dáme do mrazáku lžíci a na její obrácenou stranu pak dáme džem, který od sebe oddělíme. Pokud se nám džem nespojí zase dohromady, je hotový a můžeme ho sundat z plotny. Džem lijeme za pomocí trychtýře do sklenic, které řádně zavřeme a otočíme je dnem vzhůru. Necháme džem vychladnout.  Sklenici dekorujeme  ubrouskem a stuhou.

-