varte s majklem

Kuřecí maso ve sladkokyselé máčce

Ingredience

Kuřecí kousky

4 kuřecí půlky

Kuřecí marináda
2 polévkové lžíce sladkého vína
1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 čajová lžička soli

Kuřecí těsto
450 ml vody
160 g mouky
60 g škrobu
1 polévková lžíce prášku do pečiva
1 čajová lžička soli
1 lžička mletého pepře

Zelenina
2 cibule
2 mrkve
3 papriky (červená, zelená a žlutá)
1 ananas (nebo 1 ananasová plechovka)

Sladkokyselá omáčka (autentická čínská)
180 ml vody
100 g cukru
3 lžíce octa (používám jablečný ocet, původní recept vyžaduje bílý ocet, který je silnější, ale ne tak zdravý jako jablečný ocet)
1 čajová lžička tmavé sójové omáčky
1/2 lžičky soli
2 polévkové lžíce škrobu (jakýkoli škrob)
2 kapky červeného potravinářského barviva

Na ozdobu

1 polévková lžíce pražených sezamových semen
1 zelená cibule (pouze zelená část)

Příprava

Kuřecí kousky

Kuřecí maso si nakrájíme na nudličky. Smícháme si dohromady všechny ingredience na marinádu. Na konec do ní přidáme kuřecí nudličky a necháme je chvíli marinovat. Mezitím si připravíme těstíčko. Jeho příprava je opět velmi jednoduchá. Smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Mělo by mít konzistenci podobnou těstíčku na palačinky. Namočíme v něm namarinované kuřecí nudličky, které posléze smažíme dvakrát na slunečnicovém oleji.  Nejprve je smažíme o teplotě 150°C a podruhé zvýšíme teplotu smažení na 180°C. Nudličky tak budou krásně křupavé.

Sladkokyselá omáčka

Všechny ingredience smícháme dohromady a vaříme jí na maximální teplotu. Necháme ji chvíli odstát. Až ji budeme znovu používat přilijeme k ní trochu vody, protože mezitím, co ji necháme stát zhoustne.

Zelenina

Zelinou si nakrájíme na malé kousky a smažíme ji na slunečnicovém oleji na maximální  teplotu.

Finální příprava

Až nám zelenina během smažení změkne, přilijeme k ní omáčku. Vše necháme chvíli vařit a přidáme kuřecí kousky. Vše nakonec zamícháme. Servírujeme s rýží.

-