16 hnízd
240 g těsta Filo
200 g rozpuštěného másla
400 g neloupaných pistácií
Vanilkový sirup
400 g cukru krystal
200 g vody
1 vanilkový lusk nebo1 lžíce vanilkového extraktu
Příprava
Nejprve začneme tím, že si připravíme sirup. Vezmeme si tedy hrnec, do kterého dáme 400g cukru a zalijeme vodou, do toho přidáme rozdrcený vanilkový lusk, nebo extrakt. Z důvodu, aby se vylouhovala v sirupu chuť vanilky. Jakmile se začne směs vařit, ztlumíme teplotu a necháme dojít cca 3minuty.
Po třech minutách přidáme dvě lžíce citronové šťávy, aby nám sirup nezkrystalizoval.
Poté si vezmeme Filo těsto, kratší stranou k sobě a potřeme po celé ploše rozpuštěným máslem. Následně arch těsta rozkrojíme na půlky,vznikly nám dva kusy,
Vezmeme si jmenovanou tyčinku (viz video) a na danou tyčinku těsto rolujeme, když máme srolovanou těstovou ruličku, tak spojíme oba konce ruličky a dáme na pečící papír, vznikne nám tedy krásné hnízdo. Dáme jej do trouby na 18 stupňů na cca 15min.
Mezi tím co máme hnízda v troubě, vyloupeme si pistácie, které vkládáme do upečených hnízd, do utvořeného ďůlků hnízda.
Když máme pistácie vložené v hnízdech, dáme hnízda znovu do trouby na cca 5minut.
Po vyndání ještě horkých hnízd zalijeme je jednou lžící sirupu a máme hotovo .