1 kg čerstvého špenátu (špenátové listy)
400 g sýru feta či balkánského sýra
8 vrstev filo těsta (Majkl používá z rakouska „Strudelteig“). Můžete nahradit listovým těstem
150 ml extra panenského olivového oleje
1 velká cibule
2 jarní cibulky
2 vejce
Čerstvý kopr
Příprava
Rychle uvaříme špenát (dáme si 1 cm vody do hrnce, vodu si následně přivedeme k varu, přidáme čerstvý špenát a vaříme asi 1 minutu, po uvaření špenát scedíme).Nůžkami špenát nastříháme na menší kousky rovnou v cedníku.
Poté si vezmeme pánev, na kterou si přidáme 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a nasekanou zelenou cibulku. Smažíme cca 1 minutu. Mezitím si vezmeme velkou mísu, do které postupně přidáváme všechny ingredience: špenát, sýr feta (nalámeme sýr na malé kousky), nasekaný čerstvý kopr, cibuli, 2 vejce. Dobře promícháme.
Do vymazaného pekáče vložíme jedno listové filo těsto (nastřihejte filo těsto podle velikosti vašeho pekáče). Filo může být i po stranách pekáče. Štětcem potřeme těsto olivovým olejem. Tento postup se opakuje. Poté přidáme náplň špenátu a opakujeme proces přidáváním 4 listů filo s olivovým olejem na povrch. Ostrým nožem nakrájíme koláč na čtverce. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě při teplotě 175 ° C po dobu asi 40 minut.
Dobrou chuť!