varte s majklem
  Nejchutnější čokoládový dort-HALLOWEEN

Nejchutnější čokoládový dort-HALLOWEEN

Ingredience

1 korpus (pro přípravu dortu se doporučují korpusy dva) 
200 g tmavé čokolády s obsahem kakaa minimálně 60%
250 g másla (kostku)
3 vejce
2 hrnky hladké mouky
2 hrnky cukru krystal
1 hrnek kakaa
1 sáček kypřícího prášku
¼ lžíce jedlé sody
2 lžíce instantní kávy

Marmeládová poleva
cca 150-200 ml nejlepší domácí marmelády podle vlastní chuti

Ganache au chocolat (čokoládové poleva)
500 g tmavé čokolády s obsahem kakaa min. 60 %
100 g moučkového cukru
100 ml šlehačky

Mascarpone krém
500 g mascarpone 
100 g moučkového cukru
3 lžíce  šlehačky

Příprava

Korpus

 Čokoládu rozlámanou na menší kousky spolu s máslem necháme rozpustit v mikrovlnce po dobu cca 3 minut. V šálku vařící vody rozpustíme instantní kávu a vlijeme jej do rozpuštěné čokolády. Po troškách – aby se netvořily hrudky – přimícháváme mouku, kypřící prášek a jedlou sodu. Chvíli necháme odpočinout a mezitím rozšleháme vejce, přidáme do čokoládové směsi a rovněž přimícháme cukr a kakao a mícháme a mícháme. Pekáč vymažeme máslem a vlijeme do něj připravenou směs. Dáme do trouby péci na 45 minut. Poté upečený korpus z trouby vyjmeme a opatrně v půli rozřízneme, aby vznikly dvě kulatá patra. Pro výrobu dortu se doporučují 2 korpusy, tj. 4 patra.
Obě části korpusu od sebe šetrně oddělíme pomocí tenké destičky a na první patro se rovnoměrně nanese a rovnoměrně rozprostře v tenké vrstvě marmeládová poleva. Na ni se v tenké vrstvě rovnoměrně rozetře ganache-čokoládová poleva a stejně tak trochu mascarpone krému. Přiklopí se 2. patro korpusu a celá procedura se opakuje. Stejně tak i pro 3. a 4 patro. Když je celý dort postaven, na boky se nanese mascarpone krém, a horní plocha dortu se pol
ijeme ganache polevou. Vůbec nevadí, když ganache stéká po bocích, dort bude alespoň lépe fixován. Takto vyrobený dort necháme ztuhnout v lednici po dobu cca 30 minut.
Vychladlý dort se ozdobí na horní straně bílou čokoládovou linkou vzorem pavučiny – pro Halloween – dále se mohou pokládat jedlé strašidelné oči (dají se koupit), stejně tak i plastikové lebky atd. Samozřejmě pro jiný účel se dort ozdobí jinak.

Marmeládové polevy: Domácí marmeláda se smíchá s vodou v poměru 1:1.
Ganache au chocolat: Čokoláda rozlámaná na menší kousky se rozpustí na vodní lázni. Vmíchá se cukr a šlehačka.
Mascarpone krém: Smícháme mascarpone s cukrem a šleháme. Pak přidáme šlehačku a pár lžic polevy ganache, ať získá krásnou čokoládovou barvu.


 

-