20 falafelů
125 g sušené cizrny (cizrnu namočíme do vařicí vody přes noc v poměru 2 voda ku 1 cizrna) cizrna se nevaří!
1 středně velká cibule
1 šálek čerstvé petrželové nati
5 lžic hladké mouky
1 lžička česnekového granulátu, koriandru, mletého zázvoru, skořice a soli
1/2 lžičky černého pepře
1/2 lžičky bílého pepře
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
5 lžic studené vody
Tahini omáčka
10 lžic tahini
10 lžic studené vody
Šťáva z 1 citronu
2 stroužky drceného česneku
1 lžička soli
Příprava
Falafel
V mixéru si umixujeme všechny ingredience na falafel. Struktura falafelu musí být hrubá. Dáme jej do lednice po dobu 1 hodiny. Ve fritovacím hrnci nebo v hrnci se slunečnicovým olejem si rozehřejeme olej na maximum,který musí být velmi horký, aby falafel nenasákl olej. Otestujeme špejlí, zda-li je olej připraven ke smažení. Nyní jsme připraveni smažit. Použijeme 2 lžíce, abychom vytvořili falafel karbanátky. Osmažíme falafel 2 až 3 minuty z každé strany. Po usmažení první várky snížíme teplotu o 20%. V tomto bodě je olej velmi horký a není potřeba ho přepálit.
Omáčka Tahini
Příprava omáčky je velmi jednoduchá. Smícháme výše uvedené ingredience dohromady a dáme omáčku na jednu hodinu do lednice.
Finální příprava
Vezmeme jeden pita chléb a rozřízneme ho tak, aby nám vznikla kapsa. Kapsu otevřeme a po jednom vkládáme ingredience a zeleninu podle chuti. Já rád používám plátky rajčat, plátky kyselé okurky, salátové listy a zelenou cibulku. Nakonec přidám 3 falafely a 2 lžíce tahini omáčky.
Dobrou chuť!