800 g dýně
3 cibule
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce másla
1 stroužek česneku
1 litr kuřecího vývaru
100 ml šlehačky
Koření
¼ lžičky muškátového oříšku
1 lžičku kuminu (ne kmínu)
1 lžička skořice
2 – 3 lžíce kanadského javorového sirupu (dá se použít i cukr)
Krutóny
4 toasty
1 lžíce Provensálského koření (oregano, tymián, bazalka)
6 lžic olivového oleje
Sůl
Dekorace
Šalvěj
Pažitka
Příprava
Začneme tím, že rozžhavíme hrnec a přidáme 4 lžíce oleje. Když je olej horký, přidáme trochu másla. Jak se máslo rozpustí, přidáme cibuli nakrájenou na plátky.
Mezitím co se cibule smaží, vezmeme džbán, do toho nalijeme vroucí vodu a přidáme kostku kuřecího vývaru. Až bude cibule zlatá, přidáme celý vývar. Poté přidáme předem upečenou dýni.
Teď uděláme domácí krutóny. Vezmeme 4 toasty, pokud nejsou toasty, můžeme použít rohlík nebo bagetu. Nakrájíme na čtverce přibližně 5x5mm velké, dáme je do misky a přidáme přibližně dvě lžíce Provensálského koření. Dále přidáme ještě 3-4 lžíce olivového oleje, sůl a zamícháme. Poté dáme směs na pekáč. Ten vložíme do trouby na 180 stupňů a necháme péct 7 minut.
Po sedmi minutách vyndáme krutóny z trouby a vrátíme se k hrnci, ve kterém se vaří dýně. Přidáme skořici, muškátový oříšek, kumín, kanadský javorový sirup a jeden stroužek česneku. Polévku necháme vařit ještě 10 minut. Po 10 minutách ji přelijeme do mixéru (aby tam bylo cca 50% zeleniny, 50% polévky) a mixér zapneme. Až se to rozmixuje, přidáme 3 lžíce šlehačky a mixujeme znovu. Polévka je hotová a můžeme ihned servírovat. Přidáme krutóny a na ozdobu například šalvěj nebo pažitku.