varte s majklem
Špenátový koláč

Špenátový koláč

Ingredience

1 kg čerstvého špenátu (špenátové listy)

400 g sýru feta či balkánského sýra

8 vrstev filo těsta (Majkl používá z rakouska „Strudelteig“). Můžete nahradit listovým těstem

150 ml extra panenského olivového oleje

1 velká cibule

2 jarní cibulky

2 vejce

Čerstvý kopr

Příprava

Rychle  uvaříme špenát (dáme si  1 cm vody do hrnce, vodu si následně přivedeme k varu, přidáme čerstvý špenát a vaříme  asi 1 minutu, po uvaření špenát scedíme).Nůžkami špenát nastříháme na menší kousky rovnou v cedníku.

Poté si vezmeme pánev, na kterou si přidáme  2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a nasekanou zelenou cibulku. Smažíme cca 1 minutu. Mezitím si vezmeme velkou mísu, do které postupně přidáváme  všechny ingredience: špenát, sýr feta (nalámeme sýr na malé kousky), nasekaný čerstvý kopr, cibuli, 2 vejce. Dobře promícháme.

Do vymazaného pekáče vložíme jedno listové filo těsto (nastřihejte filo těsto podle velikosti vašeho pekáče). Filo může být i  po stranách pekáče. Štětcem potřeme těsto  olivovým olejem. Tento postup se opakuje.  Poté přidáme náplň špenátu a opakujeme proces přidáváním 4 listů filo s olivovým olejem na povrch. Ostrým nožem nakrájíme koláč na čtverce. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě při teplotě 175 ° C po dobu asi 40 minut.

Dobrou chuť!

 

-