Ryby 1 kg vykoštěného filetu tresky 230 g hladké mouky
400 ml piva (pivo se spoustou bublin) (lze použít vodu s bublinkami místo piva)
pivo nebo voda s bublinkami jsou důležité aby těsto bylo nadýchané
1 lžíce nastrouhaného česneku
1 lžíce sladké papriky
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžíce prášku do pečiva
Hranolky
1 kg dobrých brambor
Příprava
Hranolky
Nejprve začneme tím, že si oloupeme brambory a nakrájíme je na cca 1,5 cm silné plátky. Na požadovaném tvaru zase tolik nezáleží, ale záleží na tom, jaký tvar se líbí vám. Brambory dáme do hrnce se studenou vodou a vaříme po dobu 5 minut. Brambory vyndáme a necháme vychladnout na roštu. Do pánve dáme 4 mm slunečnicového oleje. Rozehřejeme jej na maximum, dokud nedosáhne teploty 180°C. Přidáme brambory do horkého oleje. Dbejte na to, abyste se nespálili! Smažíme po dobu 5 minut. Brambory vyndáme a necháme odpočinout.
Nyní si připravíme těstíčko. Smícháme všechny přísady kromě prášku do pečiva. Dáme jej stranou. Až všechny ryby budou usmažené, tak naposledy smažíme brambory po dobu 5 minut, aby byly hranolky křupavé.
Ryby
Ryby nakrájíme do oblíbeného tvaru (já používám kostky o velikosti asi 2,5 cm v průměru a 5 cm dlouhé). Smícháme si ingredience na těstíčko. Prášek do pečiva přidáme úplně na konec a těstíčko zamícháme. Ryby si nejprve obalíme v hladké mouce a soli. Těstíčko bude na rybě lépe držet. Smažíme po dobu 2 minut z každé strany do zlatova. Po usmažení ryby vysušíme od přebytečného oleje papírovou utěrkou.
Podáváme s domácí tatarskou omáčkou.
Dobrou chuť!