Na 8 velkých knedlíků o průměru 10 cm budeme potřebovat:
600 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí (1 kostka)
250 ml mléka
60 g másla
3 žloutky
4 polévkové lžíce cukru
1 špetka soli
Na tyto knedlíky plněné povidly budete potřebovat asi
200 g džemu.
Na posypání bude potřeba 100 g máku a moučkového cukru.
Pro "Vanillesoße", budeme potřebovat:
1 vanilkový lusk (můžete nahradit lžící vanilkového extraktu)
1 litr mléka
120 g cukru
1 špetka soli
8 žloutků
Příprava
Začneme přípravou těsta. Nejprve si připravíme čerstvé droždí s teplým mlékem a pořádně rozmixujeme společně s cukrem a jednou lžící mouky a dobře promícháme. Zakryjeme fólií a dáme na teplé místo asi na 5 minut. Mezitím smícháme ve velké míse vejce společně s rozpuštěným máslem ( rozpustíme v mikrovlnné troubě), přidáme sůl a dobře promícháme. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přidáme jej do vaječné směsi. Nyní přidáváme postupně mouku. Pořádně promícháme a ujistíme se zdali se těsto krásně spojí. Aby se nám těsto dobře spojilo, musíme ho hnětat cca 2 minuty. Zakryjeme těsto fólií a opět jej dáme na teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (asi půl hodiny).
Poté co těsto zdvojnásobí svůj objem, tvoříme z vyváleného nelepivého těsta kolečka. Těstová kolečka plníme džemem. Naplněné knedlíky necháme odpočinout pod fólií či utěrkou cca 15minut . Až poté můžeme vkládat do hrnce s vodou cca na 20minut.
Vanilková omáčka
Připravit vanilkovou omáčku je naprosto jednoduché. Stačí pouze přidat vanilku do mléka společně s cukrem a solí a přivedeme takto ochucené mléko k varu. Necháme vychladnout cca po dobu 2 minut. Poté přidáváme do mléka žloutky. Pořádně promícháme směs , především vajíčka. Poté směs vrátíme do hrnce a na mírném ohni mícháme, dokud směs nezhoustne. A máme hotovou vanilkovou směs.
Finální příprava
Hotové knedlíky můžeme servírovat do hlubokého talíře, polít je naběračkouvanilkové omáčky a posypat mákem .
Dobrou chuť!!!