1 kg filetu z tresky (vykostěná)
Na těsto:
230 g hladké mouky
400 ml piva (pivo se spoustou bublin) (lze použít vodu s bublinkami místo piva)
Pivo nebo voda s bublinkami jsou důležité, díky tomu je těsto nadejchané.
1 lžíce nastrouhaného česnekového prášku
1 lžíce sladké papriky
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 lžíce prášku do pečiva
Pro hranolky:
1 kg dobrých brambor
Příprava
Nejprve začneme tím že si oloupeme brambory a nakrájíme na cca 1,5 cm v průměru. Na požadovaném tvaru zase tolik nezáleží , ale záleží na tom jaký tvar se líbí vám. Brambory dáme do hrnce se studenou vodou a vaříme po dobu 5 minut. Vyjměte a nechte chladnout na roštu.
Nyní si připravíme těstíčko. Smícháme všechny přísady kromě prášku do pečiva. Dáme jej stranou.
Do pánve přidáme slunečnicový olej tak 4mm. Rozehřejeme jej na maximum, dokud nedosáhne teploty 180 ° C. Do horkého oleje přidáme brambory Dbejte na to, abyste se nespálili! Smažíme po dobu 5 minut. Brambory vyndáme a necháme odpočinout.
Přidejte prášek do pečiva na těstíčko a dobře promíchejte.
Nyní si nakrájíme ryby do vašeho oblíbeného požadovaného tvaru (já používám kostky o velikosti asi 2,5 cm v průměru a 5 cm dlouhé).
Ryby si nejprve obalíme v hladké mouce a soli, díky tomu bude těstíčko na rybě lépe držet.
Smažíme po dobu 2 minut z každé strany dozlatova. Po usmažení ryby vysušíme od přebytečného oleje v papírových utěrkách.
Až budeme mít usmažené ryby, dáme smažit brambory po dobu 5 minut, hranolky tak budou křupavé.
Podáváme s domácí tatarskou omáčkou.
Dobrou chuť!