varte s majklem
Špenátový koláč

Špenátový koláč

Ingredience

1 kg čerstvého špenátu (špenátové listy)

400 g sýru feta či balkánského sýra

8 vrstev filo těsta (Majkl používá z rakouska „Strudelteig“). Můžete nahradit listovým těstem.

150 ml extra panenského olivového oleje

1 velká cibule

2 jarní cibulky

2 vejce

Čerstvý kopr

Příprava

Začneme tím, že si rychle uvaříme špenát (dáme si 1 cm vody do hrnce, vodu  následně přivedeme k varu, přidáme čerstvý špenát a vaříme  asi 1 minutu, po uvaření špenát scedíme).

Nůžkami špenát nastříháme na menší kousky rovnou v cedníku.

Poté si vezmeme pánev, na kterou si přidáme  2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a nasekanou zelenou cibulku. Smažíme cca 1 minutu. Mezitím si vezmeme velkou mísu, do které postupně přidáváme  všechny ingredience: špenát, sýr feta (nalámeme sýr na malé kousky), nasekaný čerstvý kopr, cibuli, 2 vejce. Dobře promícháme.

Do vymazaného pekáče si jedno listové filo těsto (nastřihejte filo těsto podle velikosti vašeho pekáče). Filo může jít po stranách pekáče. Štětcem potřeme těsto  olivovým olejem. Tento postup se opakuje.  Poté přidáme náplň špenátu a opakujeme proces přidáváním 4 listů filo s olivovým olejem na povrch. Ostrým nožem, nakrájíme koláč na čtverce . Dáme pekáč do předehřáté trouby a  při teplotě 175 ° C po dobu asi 40 minut pečeme dozlatova. 

Dobrou chuť!

-