varte s majklem
Vepřová pečeně

Vepřová pečeně

Ingredience

Porce pro 6 až 8 osob

2 kg vykostěné vepřové plece s vepřovou kůží na jedné straně

1 kg vepřových kostí (já používám kosti z vepřové plece)

1 litr vařící vody

0,5 litru tmavého piva

1 lžíce kmínu (čerstvě mletý)

1 lžíce pepře (čerstvě mletý)

2 velké mrkve (oloupeme a nakrájíme na 2 cm kousky)

2 velké petržele (oloupeme a nakrájíme na 2 cm kousky)

Jedna polovina pórku (nakrájíme na 2 cm plátky)

1 jablko (nakrájíme na plátky)

1 větší cibule hnědá (nakrájíme na plátky, nechat hnědou šlupku)

3 stroužky česneku (krájeného)

1 lžíce hnědého cukru

1 lžíce Worcestershire omáčky

4 bobkové listy

1 velká lžíce majoránky

3 větvičky čerstvého tymiánu

1 velká lžíce soli

Příprava

Připravíme si pánev na kterou si dáme 3 cm vody, následně do ní dáme vepřovou plec s vepřovou kůží na dno vody. Vaříme po dobu 15 minut při střední teplotě. Po 15 minutách vyjmeme z pánve, a utvoříme plátky ostrým nožem na malé čtverečky asi 1/2 až 1 cm velké. Posypeme vepřové maso suchým posypem (mletý kmín, pepř, majoránka, a soli). Do hlubokého pekáče si dáme (nejméně 10 cm hluboký), kosti, a pak i nakrájenou zeleninu a všechny ingredience, kromě suchého posypu a tmavého piva. Podlijeme zeleninu vroucí vodou. Přidáme maso s kůží na zeleninu (maso by nemělo být ponořené do vody, spíše položené na zelenině). Vložíme na pekáč do předehřáté trouby na 220 ° C a pečeme po dobu 15 minut. Pak snížíme teplotu na 180 ° C a pečeme po dobu 1 hodiny. Po jedné hodině, zkontrolujeme hladinu vody, ujistíme se, že máme politou zeleninu. Pokud je to třeba, přidáme vroucí vodu pod zeleninu. Maso obrátíme, a vrátíme do 180 ° C trouby. Pečeme další hodinu. Po hodině přidáme na kůži chladné tmavé pivo. Má být vychlazené, aby kůže byla křupavější. Vrátíme do trouby na 180 C na 15 minut. Pak vyndáme z trouby, dáme maso na talíř .Následně zakryjeme alobalem po dobu 10 minut, aby se maso uleželo. Můžeme krájet maso jen po odpočinutí.

Příprava omáčky / „jus“: Omáčka servírovaná k vepřovému masu je velice řídká. Přes cedník ji přecedíme z pekáče. Do pánve si přidáme 1 polévkovou lžíci másla. Když se nám máslo roztaje, přidáme 1 lžíci hladké mouky. Uchováváme za stálého míchání, dokud mouka a máslo nezhnědnou. Poté můžeme přidávat po 1/4 dávky omáčku z pekáče. Stále mícháme. Na závěr přidáme sůl podle chuti. Když omáčka přijde k varu, vypneme plotnu.

K vepřovému masu se skvěle hodí knedlík, kterýkoliv máte rádi :)

Podáváme a Dobrou chuť !!!


 

-