25 lízátek
125 g hladké mouky
125 g cukru
60 g másla
60 g bílého jogurtu nebo 80 ml podmáslí
1 lžíce kakaa
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový extrakt
Špetka soli
1 lžíce octa
1 lžička jedlé sody
Červené potravinářské barvivo, doporučeno 100 % přírodní
Příprava
Na přípravu dortových lízátek si nejprve smícháme všechny ingredience výše uvedené dohromady, na závěr přidáme ocet a sodu . Těsto si vylijeme do pekáče (je potřeba natřít pekáč máslem). Pečeme při teplotě 175°C po dobu cca 15 minut .
Jakmile se lízátka upečou, vyndáme je z trouby a necháme je vychladnout. Když je základ na lízátka studený, rozdrobíme jej na malé drobečky, do kterých přidáme 3 polévkové lžíce meruňkového džemu. Dobře jej promícháme. Ze směsi by měla vyjít modelovací hmota. Následně si uděláme malé kuličky o průměru asi 2 cm (to by mělo udělat asi 25 kuliček). Můžeme kuličky dát do mrazáku na 10 minut, aby nám ztuhly. Mezitím si rozpustíme ve vodní lázni čokoládové lupínky .
Finální příprava
Ponoříme špičku plastové tyčinky do rozpuštěné čokolády a namáčíme cca 1,5 cm v čokoládové směsi. Zatímco držíme tyčinku na druhém konci, ponoříme kuličky do čokolády a následně hned vyndáme. Necháme přebytečnou čokoládu okapat a ihned můžeme na mokrou čokoládu klást dekoraci podle našich představ. Napícháme hotová lízátka do polystyrenu, tak aby stála samostatně a necháme je oschnout.
Dobrou Chuť!!!