2kg vepřových žebírek
Nátěr
1 lžíce římského kmínu
1 lžíce sladké papriky
Půl lžíce kajenského pepře
1 lžíce uzené papriky,
4 stroužky česneku (rozdrceného)
1 cibule (na jemno nakrájená)
Čerstvá saturejka (nebo tymián)
BBQ omáčka
1 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce papriky jalepeno
400 ml rajského pyré
3 velké lžíce chilpotle salsy
4 velké lžíce hnědého cukru
2 lžíce octa balsamico
2 lžíce japonské sójové omáčky
1 lžíce Tabasca (pokud to chcete pálivé)
Příprava
Žebírka
Nejprve si připravíme nátěr. V míse smícháme všechny ingredience na nátěr. Rukama potřeme žebírka právě připravenou směsí. Maso přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odpočinout.
Až vytáhneme maso z lednice, rozložíme ho, nejlépe po dvou kusech, na alobal, žebírka posolíme a do toho alobalu je zabalíme. Vložíme je do trouby a pečeme při 150 stupních (v horkovzdušné troubě) dvě hodiny.
BBQ omáčka
Na zhnědlém, zpěněném másle osmažíme cibuli. Po chvíli osolíme a přidáme rozdrcený česnek. Chvíli mícháme a přidáme rajčatové pyré, cukr, ocet, chilpotle salsu a sójovou omáčku. Ztlumíme oheň a necháme přibližně 15 minut vařit. Když nám omáčka lehce ztuhne, vypneme sporák, přelijeme do džbánu a všechno to tyčovým mixérem rozmixujeme.
Finální příprava
Odpočinuté maso pečeme v troubě. Po dvou hodinách ho vytáhneme z trouby a opatrně je vybalíme z alobalu. Abychom dosáhli křupavé krusty, položíme žebírka na gril. Grilujeme zhruba 20 minut, 10 minut z každé strany. V průběhu grilování potíráme žebírka BBQ omáčkou. Pokud nemáme gril, můžeme to samé udělat v troubě. Pečeme taktéž 10 minut z každé strany, a když budeme žebírka obracet, natřeme je BBQ omáčkou.