varte s majklem
Grilovaná žebírka s barbeque omáčkou

Grilovaná žebírka s barbeque omáčkou

Ingredience

2kg vepřových žebírek

Nátěr

1 lžíce římského kmínu

1 lžíce sladké papriky

Půl lžíce kajenského pepře

1 lžíce uzené papriky,

4 stroužky česneku (rozdrceného)

1 cibule (na jemno nakrájená)

Čerstvá saturejka (nebo tymián)

BBQ omáčka

1 lžíce másla

1 cibule

1 lžíce papriky jalepeno

400 ml rajského pyré

3 velké lžíce chilpotle salsy

4 velké lžíce hnědého cukru

2 lžíce octa balsamico

2 lžíce japonské sójové omáčky

1 lžíce Tabasca (pokud to chcete pálivé)

Příprava

Žebírka

Nejprve si připravíme nátěr. V míse smícháme všechny ingredience na nátěr. Rukama potřeme žebírka právě připravenou směsí. Maso přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odpočinout.

Až vytáhneme maso z lednice, rozložíme ho, nejlépe po dvou kusech, na alobal, žebírka posolíme a do toho alobalu je zabalíme. Vložíme je do trouby a pečeme při 150 stupních (v horkovzdušné troubě) dvě hodiny.

BBQ omáčka

Na zhnědlém, zpěněném másle osmažíme cibuli. Po chvíli osolíme a přidáme rozdrcený česnek. Chvíli mícháme a přidáme rajčatové pyré, cukr, ocet, chilpotle salsu a sójovou omáčku. Ztlumíme oheň a necháme přibližně 15 minut vařit. Když nám omáčka lehce ztuhne, vypneme sporák, přelijeme do džbánu a všechno to tyčovým mixérem rozmixujeme.

Finální příprava

Odpočinuté maso pečeme v troubě. Po dvou hodinách ho  vytáhneme z trouby a opatrně je vybalíme z alobalu. Abychom dosáhli křupavé krusty, položíme žebírka na gril. Grilujeme zhruba 20 minut, 10 minut z každé strany. V průběhu grilování potíráme žebírka BBQ omáčkou. Pokud nemáme gril, můžeme to samé udělat v troubě. Pečeme taktéž 10 minut z každé strany, a když budeme žebírka obracet, natřeme je BBQ omáčkou.

-