Majkl byl velmi zvědaví, jak udělat originální Sacherův dort. Tak vyjel do Vídně, a tam zjistil, jak udělat tuto úžasnou vídeňskou specialitu. V tomto videu, Majkl vám ukáže, jak udělat tento úžasný dort.<br />
<br />
Ingredience<br />
170 g máslo, měké (teplota pokoje)<br />
125 g pudr cukru<br />
8 vajec, oddělený<br />
1 a půl lžičky vanilkový extrakt<br />
200 g tmavá čokoláda<br />
100 g cukr krystal<br />
145 g hladká mouka<br />
350 g meruňkové džem<br />
5 lžíce rumu<br />
<br />
Postup:<br />
první mísa<br />
1. předehřejte troubu na 180 C. <br />
2. mixérem našlohejte máslo a přidejte postupně pudr cukr. Pak přidejte 8 žloutků po jednom. Pak přidejte vanilkový extrakt.<br />
3. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, kterou jste roypustily v vodní lázeň. Čokoláda nesmí být horká, teplá může být.<br />
<br />
druhá mísa<br />
4. přidejte třetinu cukr krystal a šlohejte vaječný bílky. Postupně přidávání zbitek cukru po lžíce.<br />
5. Složte třetinu vaječného bílku směs do mísy číslo 1. Poté lehce složte zbytek bílku a jemně je zamíchejte do dortoví směse. <br />
6. přidejte třetinu mouky a zamíchejte pomalu. Pak přidejte druhá třetina a zamíchejte a pak přidejte zbytek mouky a zamýchejte. <br />
7. Nalejte těsto do pekáče (2325 cm průměr), kterou jste předem namastily a přidali hladkou mouku. <br />
8. pečeme v přehřáté trouby na 180 C cca 40 minut (použíte dřevěnou špejly aby jste testovali jestli dost je upečenej (nesmí špejle lepit). <br />
9. Nechte dort vychladnout.<br />
10. V kastrolu rozehřejte džem s rumem a když se to začne vařite tak vypnete plotnu.<br />
11. rozpulte dort na polovinu, aby byli dva disky o stejné velikosti. Možná bude třeba uříznout hlava dortu aby hodní patro bylo placatí.<br />
12. Nalejeme směs džem na spodní polovina dortu, a nešetřete s džemem. Dejte druhou polovinu korpusu na spodní korpus a nalejte směs džem na horní patro. Se stěrkou namažte džem na boky dortu. Nechte vychladnout par minut v lednici. Tento proces můžete opakovat jestli Vám zbide džem.<br />
<br />
Couverture (poleva)<br />
250 g čokolády<br />
140 ml vody<br />
300 g cukr krystal<br />
1. V hrnci přidejte vodu a cukr a přiveďte k varu.<br />
2. Co teplota sirupu se stane 110 C (cca 5 minut a pak uvidíte hodně bublinek) přidejte čokoládu po kouskách a vzdy zamíchejte az se čokoláda rozpustí. Možná bude třeba přidat trošku vody (pomalu po lžíce) aby ta poleva nebila moc hustá.<br />
3. Vyndejte z plotny a míchejte cca 1 minuta se stěrkou aby trochu ta poleva vychladla. Důležití je hustota ti polevy.<br />
4. Když budete lejte poleva na dort, dejte dort na mříž a po mříž dejte pečicí papír nebo pekáč aby chitil polevu co se nechitne na dort.<br />
5. Dort date do lednici a chutná líp druhí den. <br />
6. Podáváme dort s teplotou 18 C, s čerstvou neoslazenou šlehačkou.<br />
<br />
Bon Appetit!