varte s majklem

Originální recept Sachrův Dort , Vařte s Majklem

Majkl byl velmi zvědaví, jak udělat originální Sacherův dort. Tak vyjel do Vídně, a tam zjistil, jak udělat tuto úžasnou vídeňskou specialitu. V tomto videu, Majkl vám ukáže, jak udělat tento úžasný dort.<br /> <br /> Ingredience<br /> 170 g máslo, měké (teplota pokoje)<br /> 125 g pudr cukru<br /> 8 vajec, oddělený<br /> 1 a půl lžičky vanilkový extrakt<br /> 200 g tmavá čokoláda<br /> 100 g cukr krystal<br /> 145 g hladká mouka<br /> 350 g meruňkové džem<br /> 5 lžíce rumu<br /> <br /> Postup:<br /> první mísa<br /> 1. předehřejte troubu na 180 C. <br /> 2. mixérem našlohejte máslo a přidejte postupně pudr cukr. Pak přidejte 8 žloutků po jednom. Pak přidejte vanilkový extrakt.<br /> 3. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, kterou jste roypustily v vodní lázeň. Čokoláda nesmí být horká, teplá může být.<br /> <br /> druhá mísa<br /> 4. přidejte třetinu cukr krystal a šlohejte vaječný bílky. Postupně přidávání zbitek cukru po lžíce.<br /> 5. Složte třetinu vaječného bílku směs do mísy číslo 1. Poté lehce složte zbytek bílku a jemně je zamíchejte do dortoví směse. <br /> 6. přidejte třetinu mouky a zamíchejte pomalu. Pak přidejte druhá třetina a zamíchejte a pak přidejte zbytek mouky a zamýchejte. <br /> 7. Nalejte těsto do pekáče (2325 cm průměr), kterou jste předem namastily a přidali hladkou mouku. <br /> 8. pečeme v přehřáté trouby na 180 C cca 40 minut (použíte dřevěnou špejly aby jste testovali jestli dost je upečenej (nesmí špejle lepit). <br /> 9. Nechte dort vychladnout.<br /> 10. V kastrolu rozehřejte džem s rumem a když se to začne vařite tak vypnete plotnu.<br /> 11. rozpulte dort na polovinu, aby byli dva disky o stejné velikosti. Možná bude třeba uříznout hlava dortu aby hodní patro bylo placatí.<br /> 12. Nalejeme směs džem na spodní polovina dortu, a nešetřete s džemem. Dejte druhou polovinu korpusu na spodní korpus a nalejte směs džem na horní patro. Se stěrkou namažte džem na boky dortu. Nechte vychladnout par minut v lednici. Tento proces můžete opakovat jestli Vám zbide džem.<br /> <br /> Couverture (poleva)<br /> 250 g čokolády<br /> 140 ml vody<br /> 300 g cukr krystal<br /> 1. V hrnci přidejte vodu a cukr a přiveďte k varu.<br /> 2. Co teplota sirupu se stane 110 C (cca 5 minut a pak uvidíte hodně bublinek) přidejte čokoládu po kouskách a vzdy zamíchejte az se čokoláda rozpustí. Možná bude třeba přidat trošku vody (pomalu po lžíce) aby ta poleva nebila moc hustá.<br /> 3. Vyndejte z plotny a míchejte cca 1 minuta se stěrkou aby trochu ta poleva vychladla. Důležití je hustota ti polevy.<br /> 4. Když budete lejte poleva na dort, dejte dort na mříž a po mříž dejte pečicí papír nebo pekáč aby chitil polevu co se nechitne na dort.<br /> 5. Dort date do lednici a chutná líp druhí den. <br /> 6. Podáváme dort s teplotou 18 C, s čerstvou neoslazenou šlehačkou.<br /> <br /> Bon Appetit!
-