Maso
1,5 kg hovězího předního mletého masa
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce hořčice
Plátkový sýr
Sůl
Houska:
2 lžíce droždí
1 hrnek teplé vody
1/3 hrnku rostlinného oleje
1/4 hrnku cukru
1 vejce
sůl
3 hrnky hladké mouky
Příprava
Housky
Ve velké míse rozpustíme v teplé vodě droždí. Přidáme olej a cukr a necháme 5 minut odležet. Jakmile droždí nabyde, přidáme vejce, sůl a mouku. Vše důkladně promícháme a rozdělíme na 8 stejně velkých bochánků, které poklademe na plech vymazaný máslem. Takto připravené housky necháme opět cca 5 minut odpočinout. Nakonec housky potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme na 8-12 minut do trouby rozehřáté na 220°C. Po upečení necháme housky vychladnout.
Maso
Maso vložíme do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, worcesterovou omáčku, hořčici a nakonec osolíme. Vše důkladně promícháme. Z hotové směsi vytvoříme placky o průměru cca 12 cm a výšce cca 2,5 cm. Hotové placky vložíme na rozpálený gril a opékáme. Těsně předtím než bude maso hotové, na něj poklademe plátky sýra, který necháme lehce rozpustit.
Majklův typ: pokud chcete, aby hamburgery zůstaly uvnitř lehce narůžovělé, grilujte je z první strany 15 minut, a z druhé 10 minut.
Finální příprava
Vychladlé housky podélně rozkrojíme. Obě poloviny housky pomažeme majonézou a kečupem. Spodní stranu poklademe tenkými kolečky syrové cibule a na plátky nakrájenou kyselou okurkou. Na ní položíme hotový hamburger, který zakryjeme listem salátu a plátky rajčat. Nakonec celý hamburger přiklopíme vrchním dílem housky a podáváme. Abychom docílili efektivního amerického stylu, připravíme si k hamburgeru hranolky nebo na měsíčky nakrájené a upečené brambory (u brambor můžeme nechat šlupku).