varte s majklem

Tradiční velikonoční pokrmy

Ingredience

Tradiční velikonoční pokrmy

Postup přípravy receptu

Mazanec

Tradiční velikonoční pečivo, které mělo tvarem a barvou připomínat sluneční kotouč. Je jedním z nejstarších doložených velikonočních pokrmů a spolu s beránkem patří k nejstarším svěcenkám. Mazanec je nejen hodovým pokrmem, ale také darem a rituálním pokrmem. Podle staročeských kuchařek byl však mazanec nesladké pečivo udělané ze strouhaného sýru a většího množství vajec. Dnes spíš známe mazanec na sladký způsob. Hospodyně si pekly mazanec výhradně samy. Každý z rodiny musel z mazance dostat svůj díl. V bohatých rodinách dostal každý svůj mazanec. Mazanec se dával také jako dar koledníkům.

Velikonoční nádivka

Tento tradiční velikonoční pokrm je znám po celé zemi a jeho chuť se liší podle regionů. Všude ale vychází ze stejného základu. Na nádivku je důležité mít dostatečné množství vajec a zelených bylin (hlavně kopřiv).

Jidáše

Lidé se jejich snědením chránili proti hadímu uštknutí a navíc je pokapávali medem. Liší se kvalita těsta. Někde pečou Jidáše pouze z rohlíkového těsta a jinde svou konzistencí připomínají koláče. Pečou se v různých tvarech. Nejčastěji se dělá placka, která se před pečením zdobí nožem nebo vpichy dřevěným hřebenem. Hojně je používán tvar závitnice, preclíku či provázku stáčeného z válečků těsta jako napodobení provazu, na kterém se oběsil Jidáš. Ve většině případů se těsto podobá  mazancovému.