varte s majklem

Pekingská kachna

Ingredience

2,5 kg kachny

Náplň

1 polévková lžíce Hoisin omáčky
1 lžička čínského pět koření
1 polévková lžíce drceného zázvoru
1 lžička soli

Směs horké vody

3 litry vody
2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžička čínského pět koření

Medová glazura

2 lžíce medu
1 lžíce kukuřičného sirupu
1 polévková lžíce tmavé sójové omáčky

Pekingská kachna

Postup přípravy receptu

Příprava

Nejdříve uděláme náplň do kachny. Zázvor oloupeme a rozdrtíme se solí. Rozdrcený zázvor smícháme s hoisin omáčkou a přidáme pět koření. Kachnu tím naplníme a uzavřeme ji špejlí, aby náplň nevytekla. Pumpičkou např. na nafukování míčů odlepíme kůži od masa. V hrnci uvaříme vodu a přidáme do ní sójovou omáčku, pět koření a sůl. Do krku kachny zapíchneme hák. Kachnu za hák chytíme a poléváme ji opatrně horkou vodou, aby se kůže smrskla. Dále v hrnci uvaříme med společně se sirupem a sójovou omáčkou a kachnu tím potřeme. Kachnu pověsíme do lednice a necháme ji tam 3 dny schnout. Kachnu můžeme udělat v udírně nebo nemáme-li k dispozici udírnu postačí i trouba. Budeme-li dělat kachnu v troubě, musíme sehnat strojek na tvorbu kouře. Kachnu zabalíme do alobalu a položíme ji na pekáč s mřížkou. Přes alobal dáme nástavec strojku na výrobu kouře. Necháme ho tam 10 minut, aby kachna získala chuť kouře. Kachnu pak pečeme v troubě o teplotě 170°C cca 45 minut. Kachnu během pečení každých 15 minut obrátíme a v posledních 15 minutách z ní sundáme alobal. Ideální vnitřní teplota masa by měla být 57°C.

Hotovou kachnu nakrájíme na tenké plátky a podáváme ji  s nakrájenou cibulkou a s tenkými plátky okurky. Kachnu namáčíme do hoisin omáčky.

Dobrou chuť!