Dukátové buchtičky
600 až 700 g mouky
200 g másla do těsta
100 g másla na potření buchet
50 g cukru
20 g čerstvého droždí (nebo můžete použít lžíci sušeného droždí)
2 velká vejce
Kůra z 1 citrónu
125 ml mléka
1/4 čajové lžičky soli
5 lžic povidel a 5 lžic moučkového cukru na posypání pro rakouskou verzi buchtiček
Vanilkový krém
500 ml mléka
5 žloutků
1 vanilkový lusk (nebo jej můžeme nahradit 1 lžící vanilkového cukru nebo 1 lžící vanilkového extraktu)
80 g cukru
1 lžička rumu
Příprava
Dukátové buchtičky
Ve velké míse smícháme všechny potřebné ingredience na těsto. Směs z mísy vysypeme na pracovní plochu a vypracujeme z ní hladké těsto. Těsto vrátíme zpět do mísy, kterou přikryjeme streč fólií a necháme ho kynout buď cca 40 minut v teple, nebo 20 minut v troubě nastavené na 45°C. Z vykynutého těsta vytvarujeme malé buchtičky. Do rakouské verze buchtiček přidáme povidla. Buchtičky naskládáme do pekáče vymaštěného máslem a pomažeme je vejcem. Buchtičky necháme znovu vykynout. Vykynuté buchtičky pečeme do zlatova v troubě o teplotě 180°C cca 30 minut.
Vanilkový krém
Do hrnce nalijeme mléko, přidáme vanilkový lusk a cukr. Plotnu s hrncem zapneme na maximum. V míse rozmícháme žloutky s cukrem a jakmile z hrnce s vanilkovou směsí začne stoupat pára a rozpustí se cukr, za stálého míchání ji postupně přelijeme do mísy se žloutky. Krém z mísy přelijeme zpět do hrnce a vrátíme ho na plotnu, kterou zapneme na maximum. Krémem stále mícháme, dokud nedosáhne jeho vnitřní teplota 83°C. Krém sundáme z plotny, přilijeme do něj rum a přecedíme ho.
Servírování
Upečené buchtičky potřeme rozpuštěným máslem a rakouskou verzi buchtiček ještě pocukrujeme. Buchtičky podáváme s vanilkovým krémem.
Dobrou chuť!